Tal dia com avui de l’any 1869, fa 153 anys, a Tortosa; dos representants del Partit Republicà Democràtic Federal de cada un dels territoris de l’antiga Corona catalanoaragonesa (Catalunya, País Valencià, Illes Balears i d’Aragó) signaven l’anomenat Pacte de Tortosa, que postulava la creació d’un estat republicà espanyol de caràcter federal. Aquella proposta, impulsada per la facció més progressista del partit, proposava la restauració de l’arquitectura foral hispànica de l’època Habsburg (1518-1700) adaptada a la nova realitat dels temps. La legació catalana va estar representada i liderada per l’advocat i periodista Valentí Almirall, una de les figures cabdals del procés de recuperació cultural i polític català del segle XIX.

Quan es va subscriure aquell pacte, ja s’havia produït la Revolució Gloriosa (1868), liderada pel general Prim (cap visible del Partit Progressista); que havia provocat l’expulsió a França de la reina Isabel II i de l’anomenada “camarilla del bolsillo secreto”. El general Prim, convertit en president del govern espanyol i en el nou “home fort” d’Espanya, proclamaria que “els Borbons eren l’impediment més gran per a la modernització i la democratització d’Espanya”. No obstant això, en aquell moment també, el general Prim estava negociant amb diverses cases europees un candidat a ocupar el tron de Madrid; i tenia molt avançat un acord amb els Savoia (ducs-reis de Piemont-Sardenya) per coronar Amadeu.

Finalment, els republicans federalistes de l’antiga Corona catalanoaragonesa no van aconseguir el seu propòsit; i el 16 de novembre de 1870 les Corts espanyoles votaven a favor de la candidatura d’Amadeu de Savoia com a nou rei d’Espanya (1870-1873). No seria fins a l’abdicació d’aquest monarca i la proclamació de la I República espanyola (11 de febrer de 1873), que els republicans federalistes veurien la possibilitat real de materialitzar el seu projecte. Durant l’any 1873 es van produir diverses revolucions federalistes arreu del territori republicà espanyol (anomenades revolucions cantonalistes), clarament inspirades en el Pacte de Tortosa. La més coneguda seria la proclamació de l’Estat Català, per Baldomer Lostau.