Tal dia com avui de l’any 1640, fa 381 anys, en el context de la guerra hispano-francesa (1635-1659) dins de la Guerra dels Trenta Anys (1618-1648), l’Exèrcit de Catalunya trencava les defenses del castell de Salses (Rosselló) i foragitava les tropes franceses que resistien a l’interior. D’aquesta manera, la monarquia francesa perdia el control de la darrera plaça del Rosselló. Aquella batalla, també, seria la darrera participació catalana en el camp hispànic. Nou mesos després (07/09/1640), els governs de Catalunya i de França signaven una aliança política i militar, el Tractat de Ceret.

Les tropes catalanes que van combatre a Salses estaven formades per 12.000 efectius; tot i que algunes fonts eleven la xifra fins a 20.000. Aquella lleva estava distribuïda en nou cossos de l’exèrcit: tropes de la Generalitat, del Consell de Cent, del duc de Cardona, del marquès d’Aitona, i del primer, segon, tercer, quart i cinquè provincials —els mestres de camp Lluís de Peguera, Josep de Rocabertí, Gabriel de Llupià, Ramon Xammar i Agustí de Guilla—. El castell de Salses, lliurat pels hispànics sis mesos abans, era la fortalesa que vigilava la frontera entre Catalunya i la província francesa del Llenguadoc.

Dos dies més tard, el Dietari de la Generalitat consignava la victòria catalana a Salses: “Diumenge, a VIII. En aquest die ses senyories (el govern de Catalunya) reberen en lur consistori duas cartas, una del senyor virrey (Dalmau de Queralt, comte de Santa Coloma) y altra del senyor deputat militar (Francesc de Tamarit, equivalent a conseller d’interior en el govern del president Pau Claris) des del camp de Salses, de sis del corrent, ab les quals donen la norabona a ses senyories de com lo enemich francès entregà y dexà la fortalesa de Salses”.