Tal dia com avui de l’any 1640, fa 379 anys, la Junta de Braços (l’equivalent al Parlament) declarava formalment la guerra a la monarquia hispànica. Aquella declaració de guerra era la contestació catalana a la violenta resposta de la monarquia hispànica a la crisi catalana. Des que el 7 de juny de 1640 el virrei hispànic Santa Coloma havia estat assassinat en estranyes circumstàncies (Fets del Corpus de Sang), Felip IV i el seu ministre plenipotenciari Olivares havien intensificat la pressió sobre Catalunya amb el propòsit de convertir la crisi catalana en un casus belli. El 22 de juliol de 1640, les tropes hispàniques del marquès de Los Vélez havien entrat a Tortosa i havien perpetrat una carnisseria.

En aquella sessió, tres-centes vint-i-cinc personalitats ―encapçalades pel president de la Generalitat Pau Claris i el secretari d’estat Joan Pere Fontanella―, que representaven totes les jurisdiccions eclesiàstiques, baronials i reials del Principat i dels comtats de Rosselló i de Cerdanya, prestaven jurament: “Que seran fidels a la província ―referit a Catalunya― i no s’apartaran ni es dividiran del que els serà ordenat i disposat pels molts il·lustres senyors diputats ―referit al govern del país― o altres persones per ells (designades) que tindran facultat per aquestes coses, i qui contravindrà aquest jurament (...) sigui tingut per traïdor a la pàtria i contra el qual es procedeixi amb el rigor que disposa el dret”.

La fórmula que es va utilitzar va ser: "Jo, talis, juro a Déu y als quatre sants Evangelis, per mi corporalment tocats, de que tindré la unió y conformitat ab las demés personas y universitats del present principat de Cathalunya y comtats de Rosselló y Cerdanya que ha aparegut als brassos generals (...) per la defensa natural que se està preparant, y conservació de sas constitucions, privilegis y libertats, y saré fahel y leal (...) al que serà ordenat en las cosas deliberades per los brassos, fins haver obtingut de sa magestat ―referit a Felip IV― la satisfacció dels mals passats y lo remey y reparo del que·ns amanassen y seguretat per a gosar de la justícia, tranquilitat y pau tant desijada".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat