Tal dia com avui de l’any 1999, fa 19 anys, moria a Vilafranca del Penedès (Alt Penedès) el músic, cantant i actor Carles Sabater Hernández, membre fundador del grup de rock Sau. Carles Sabater va morir inesperadament als 36 anys, de forma sobtada poc després de la seva actuació en un concert durant la gira que Sau havia anomenat XII i que commemorava el 12è aniversari de la creació del grup. La mort de Carles Sabater va provocar un fortíssim impacte en el món de la cultura catalana. El 27 d’abril de 1999, dos mesos i mig després del decés, es va celebrar al Palau Sant Jordi de Barcelona un concert d’homenatge a la figura de Carles Sabater que va reunir més de 18.000 assistents.

Carles Sabater es va iniciar com a actor en la companyia de teatre de Josep Maria Flotats. Però allà on assoliria el màxim reconeixement del públic seria com a músic. L’any 1988 creava, amb Pep Sala, el grup Sau, un dels pioners i referents del rock català. Sala, com a compositor; i Sabater, com a lletrista, serien els autèntics baluards del grup; fins a l’extrem que la mort d’en Carles provocaria la seva dissolució. Abans, però, va marcar fites importantíssimes en la història de la música catalana: el 14 de juny de 1991, al Palau Sant Jordi —juntament amb Els Pets, Sopa de Cabra i Sangtraït— van assolir el rècord europeu d’assistència en un local tancat, amb més de 22.000 espectadors.

Carles Sabater va ser el lletrista i intèrpret de cançons que no tan sols serien un veritable èxit musical sinó que també marcarien un estil —el rock català— i a una generació —els nascuts durant les dècades del 60 i dels 70 del segle passat—. Destaca, sobretot, la cançó “Boig per tu”, composta per Pep Sala, amb lletra de Carles Sabater i de Joan Capdevila; que, interpretada als escenaris per en Carles, restarà per sempre en la memòria de milions de persones. Lluís Gavaldà, cantant d’Els Pets, poc després de la mort de Carles Sabater declararia “quan hagin passat trenta anys i es parli del pop rock a Catalunya, s’haurà de parlar forçosament de Sau, i Carles Sabater era la meitat de Sau”. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat