Tal dia com avui de l'any 1936, fa 81 anys, morien en escenaris distants però amb poques hores de diferència i en estranyes circumstàncies Francisco Ascaso Abadía i José Sanjurjo Sacanell, dos personatges clau en els successos que precedirien la rebel·lió militar del 18 de juliol de 1936 i la posterior revolució que es va desencadenar en la rereguarda republicana. Ascaso era un dels líders —a nivell estatal— de la CNT (Confederació Nacional del Treball) i un dels màxims representants del moviment anarcosindicalista espanyol. I Sanjurjo, tinent general de l'exèrcit espanyol, era el principal conspirador del cop d'estat militar que va conduir a la Guerra Civil de 1936-1939.

Francisco Ascaso Abadía era un cambrer de professió nascut a Almudébar (Aragó) l'any 1901 en una família camperola d'extracció molt humil. Havia ingressat en l'anarquisme molt jove, i l'any 1922 era —juntament amb Durruti, Garcia Oliver i d'altres— un membre destacat d'un comando que realitzava accions violentes contra pistolers de la patronal i contra entitats bancàries. El 1923 aquest comando —anomenat Los Solidarios— va assassinar l'arquebisbe de Saragossa i el 1926 va intentar l'assassinat del rei Alfons XIII. El 1934 assolia la direcció de la CNT a Catalunya. L'endemà d'esclatar el cop d'estat de 1936 a Catalunya, moria a Barcelona —oficialment en una acció armada— a causa d'un tret al front.

En canvi, José Sanjurjo Sacanell era un militar nascut a Pamplona (Navarra) l'any 1872 en una família tradicionalista ben situada econòmicament. Havia iniciat la seva carrera en la guerra de Cuba (1898) i l'havia confirmada en les campanyes militars del Rif (1909). Va arribar a la política de la mà del dictador Primo de Rivera (1923-1930). Però la caiguda del dictador —abandonat a la seva sort pel rei— el van convertir en un antimonàrquic furibund i posteriorment en un antirepublicà visceral. Envoltat dels militars africanistes va liderar la conspiració de 1936. Moria a Estoril (Portugal) —oficialment en un accident aeri— quan es dirigia a Burgos per assumir la direcció de la rebel·lió.