Tal dia com avui de l’any 1769, fa 254 anys, a Castello di Rostino (Córsega), en un paratge del riu Golo dominat pel pont Novu, s’enfrontaven les tropes de l’Exèrcit de la República de Córsega, comandades per Pascal Paoli i formades per uns tres mil voluntaris; i les tropes de la monarquia francesa, comandades per Noël Jordà de Vaux i integrades per cinc mil efectius. Aquella decisiva batalla es va saldar amb la victòria dels francesos que, a partir d’aquell moment, van tenir el pas lliure fins a Corti, en aquell moment capital de Còrsega. El resultat d’aquella batalla va significar el principi de la fi de la llibertat i de la independència del poble cors, i es pot interpretar com la particular “batalla d’Almansa” de Còrsega.

L’ocupació francesa venia precedida d’una llarga lluita contra la dominació genovesa que remuntava al segle XVI. Poc després de la Guerra de Successió hispànica (1701-1715), les diferents faccions independentistes corses s’havien agrupat, havien expulsat els genovesos d’una part important de l’illa, i havien creat la Nació Lliure de Còrsega (1729-1755) que es transformaria en la República de Còrsega (1755-1769). Però la República de Gènova, amenaçada per l’expansió dels Savoia que governaven el regne de Sardenya-Piemont; va buscar una sortida desesperada i va demanar ajut a la monarquia francesa per aixafar el petit Estat cors. A canvi, va prometre que cediria a França una sèrie d’estratègiques fortaleses situades a la costa de l’illa.

Els francesos, que als segles XVI i XVII havien estat aliats dels independentistes corsos, van desembarcar a l’illa, oficialment per ajudar els genovesos, i extraoficialment per conquerir Còrsega. Després de la Batalla de Ponte Novu, els francesos van aixafar els nuclis de resistència corsos, van liquidar la República de Còrsega, i van incorporar l’illa als dominis de la monarquia francesa. Tres mesos més tard del Ponte Novu (15 de juliol de 1769) a la ciutat d’Ajaccio (a la costa oest de l’illa) naixia un nen que seria batejat amb el nom de Nabulione Bonaparte. Amb el decurs dels anys, aquell nen, nascut durant les primeres setmanes de la dominació francesa, es convertiria en l’emperador Napoleó I.