Tal dia com avui de l’any 1500, fa 522 anys, (en algunes fonts es diu que va ser el 15 de setembre), a Santo Domingo, capital de la colònia La Hispaniola, el jutge Francisco Fernández de Bobadilla i un escamot de militars de la monarquia hispànica, enviats pels Reis Catòlics detenien, engrillonaven i recloïen en un vaixell els germans Cristòfol, Bartomeu i Dídac Colom acusats de practicar la tortura i de causar mutilacions als indígenes americans i als opositors europeus al seu govern. Els Colom serien conduits a la península encadenats a la bodega d’aquell vaixell.

Però la realitat era ben diferent. Les riqueses que generava la colònia i les previsions de més riqueses en els territoris que es visitaven des del primer viatge superaven àmpliament les expectatives inicials; i la cancelleria hispànica va decidir trencar unilateralment les Capitulacions de Santa Fe (1492) —el contracte entre la monarquia hispànica i els promotors del primer viatge— amb el propòsit d’usurpar el control del projecte als Colom i a la seva gent —tant els de la colònia com els de la península—, que eren majoritàriament d’origen catalanovalencià.

Després de la detenció i engrillonament dels Colom, el jutge Bobadilla va impulsar una depuració de l’administració colonial. Els catalanovalencians Colom van ser cessats; com seria el cas del tarragoní d’origen jueu Miquel de Ballester, primer —i fins llavors, l’únic alcalde de Santo Domingo— i van ser suplantats per la gent de Francisco Roldán, líder dels colons d’origen castellanolleonès i principal col·laborador de la monarquia hispànica en la fabricació i execució d’aquell cop d’estat. També, a partir, d’aquell moment, l’administració colonial es va convertir en un cau de corrupció.

Passats dos anys (1502), Bobadilla i Roldan van ser cridats per la cancelleria hispànica de la península per respondre les acusacions de corrupció, malversació i apropiació. Segons les fonts documentals van desaparèixer a alta mar mentre viatjaven a la península, quan el seu vaixell va ser abastat per una gran tempesta. Mai va ser recuperat el vaixell ni els cossos dels suposats nàufrags i sempre va planar la sospita que havien iniciat una nova existència en un altre lloc amb les riqueses usurpades i amb una falsa identitat o, fins i tot, emparats per alguns poderosos elements de la cancelleria hispànica.

Imatge principal: Representació de Santo Domingo (segle XVI). Font: Arxiu El Nacional.