Tal dia com avui de l’any 1899, fa 119 anys, el capità general de Catalunya, Eulogi Despujol i Dusay, per ordre del president del govern espanyol, Francisco Silvela, publicava un ban que declarava sediciosos els comerciants que secundessin el Tancament de Caixes. Aquell moviment s’havia originat setmanes abans i era un acte de protesta dels botiguers i dels industrials de Barcelona contra les polítiques fiscals que havia dictat el ministre espanyol d’Hisenda, Raimundo Fernández Villaverde.  Els nous impostos d’utilitats del treball i de cèdules personals —que havien de rescabalar l’Estat de la despesa de la guerra de Cuba— es van calcular amb uns tipus impositius per a Barcelona infinitament superiors als de Madrid.

A tot això se sumava l’incompliment del programa de reformes econòmiques del govern Silvela, que preveia la negociació d’una autonomia fiscal per a Catalunya. El ministre Fernández Villaverde s’havia negat sistemàticament a obrir les negociacions amb l’únic propòsit d’erosionar políticament la figura del vicepresident de l’executiu, Camilo García de Polavieja, partidari d’un concert econòmic per a Catalunya semblant al que conservaven el País Basc i Navarra. La Lliga de Defensa Industrial i Comercial, que en el decurs d’aquell any havia pilotat la campanya del concert econòmic i que havia promogut el Tancament de Caixes i la gran manifestació del 20 d’octubre, havia estat il·legalitzada el dia anterior.

També el dia abans el govern Silvela havia decretat l’estat de guerra a Catalunya. Immediatament, la major part de la premsa de Madrid es va sumar a l’ofensiva governamental. La Época, per exemple, deia que “no hay motivos para asombrarse por el concepto de sediciosos” i després atacava la premsa i la classe política catalanes acusant-les d’haver fomentat una rebel·lió. Deia també que “los periódicos que con tan poco tino hablan y añaden leña al fuego [...] los diputados y senadores de Barcelona no han debido leer el apartado 5º del articulo 250 del Código Penal; así pues, todo lo que envuelve una amenaza al Estado cae bajo la jurisdicción de la autoridad militar una vez proclamado el estado de guerra”.

Imatge: Manifestació del 20 d'octubre a Barcelona / Arxiu d'El Nacional