Tal dia com avui de l'any 1809, fa 211 anys, Girona signava la rendició davant de l'exèrcit napoleònic després d'una heroica defensa de la ciutat que va durar set mesos. Concretament, Girona es va rendir després que els francesos assetgessin la ciutat en fins a tres ocasions.

Cal recordar que el setge de Girona venia provocat per la importància estratègica de la ciutat, perquè controlava la carretera principal entre Espanya i França. És per això que l'exèrcit francès, comandat pel general Laurent de Gouvion Saint-Cyr i pel mariscal Pierre Augereau, va atacar la ciutat de maig a desembre amb uns 32.000 efectius.

Per part catalana, el líder de la resistència va ser Mariano Álvarez de Castro, que va comandar un total de 9.000 homes per tal de defensar la plaça. De fet, la derrota militar catalana va arribar per culpa de la fam i les malalties dins la mateixa ciutat.

La defensa de la ciutat va ser del tot heroica, ja que, tot i la gran inferioritat numèrica, els defensors van aconseguir forçar un setge molt llarg i fins i tot van aconseguir capturar un gran nombre d'efectius francesos durant part de la campanya. Tant va ser així que va ser un setge llegendari durant la Guerra del Francès i Álvarez de Castro va ser recordat com un autèntic heroi nacional.

Imatge principal: Estàtua dedicada als defensors de Girona durant el setge de 1809 a la plaça de la Independència de la ciutat - Vilallonga

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat