Tal dia com avui de l’any 1926, fa 96 anys, diversos destacaments de la Gendarmeria francesa assaltaven Vila Denisse, a Prats de Molló (Vallespir-Catalunya Nord) i detenien Francesc Macià i el seu estat major que, en aquell moment, ultimaven els preparatius d’una invasió armada del Principat. Francesc Macià, fundador del partit independentista Estat Català (1922) i en aquell moment diputat a l’exili, havia elegit Vila Denisse com el centre de reclutament i el camp d’instrucció militar d’un petit exèrcit d’un centenar d’homes que s’havia d’introduir al Principat i promoure una rebel·lió generalitzada que havia de conduir a la independència de Catalunya.

Aquell operatiu havia estat finançat amb l’Emprèstit Pau Claris, una emissió de deute promoguda pel govern de Catalunya a l’exili, que va ser col·locada per Macià en la seva gira americana als potents casals catalans del nou continent i coberta, en gran mesura, pels components d’aquests col·lectius d’emigrants. També es va fer una gestió de col·locació a l’interior, que va ser especialment complicada pel paisatge repressiu que havia imposat el règim dictatorial de Primo de Rivera (1923-1930) i que va ser coberta per simpatitzants del partit Estat Català. El valor total de l’emissió va ser de nou milions de pessetes (l’equivalent actual a uns 135 milions d’euros).

Aquell operatiu va ser delatat per un personatge anomenat Garibaldi (descendent de l’heroi de la unificació italiana), que va resultar ser un espia del règim feixista italià de Mussolini. El govern italià va informar París, i tot seguit es va produir la desarticulació de l’operatiu de Macià. No obstant això, el futur president de Catalunya, seria capaç d’obtenir un extraordinari rendiment mediàtic d’aquell contratemps. El judici de París (desembre, 1926 – gener, 1927) contra els dirigents d’aquell operatiu —que seria conegut com “els Fets de Prats de Molló”— faria que les reivindicacions nacionals catalanes es convertissin en portada dels principals rotatius del continent.

Imatge principal: Fotografia del judici de París. Font: Arxiu ElNacional.