Tal dia com avui de l’any 1939, fa 84 anys, en el context de la Guerra Civil espanyola (1936-1939) i de l’ocupació franquista de Catalunya; tropes rebels de la denominada 150a divisió per la Junta de Burgos (el govern colpista) i dirigides pel coronel Muñoz Grandes, ocupaven la vila de Molló (Ripollès), la darrera plaça lliure de Catalunya. Des que l’Exèrcit de la República havia perdut la Batalla de l’Ebre (16 de novembre de 1938), havia desaparegut el front de guerra a Catalunya. Les tropes supervivents de l’exèrcit republicà, que havien perdut la confiança en els seus comandaments, es replegarien i lluitarien de forma totalment desorganitzada, o bé senzillament s’encaminarien cap a l’exili.

A mitjans de 1937, la Junta de Burgos (el govern colpista) havia modificat substancialment la seva estratègia. Després dels Fets de Maig de 1937 a Barcelona (la purga d’anarquistes de la CNT-FAI i de trotskistes del POUM a càrrec d’ERC —el partit de govern— i del PSUC estalinista); els rebels havien abandonat la idea d’assaltar Madrid i prioritzaven l’ocupació de Catalunya. Principalment per dues raons: tancar la frontera dels Pirineus, per on continuaven entrant aliments i armes destinats a la zona republicana, i neutralitzar la creixent influència soviètica a la zona republicana a través del govern de Catalunya. Per aquest motiu, les dues parts en conflicte van fiar el resultat d’aquella guerra a la Batalla de l’Ebre.

Poc abans que els rebels assolissin la línia fronterera, s’havia produït un colossal exili, format per cinc-cents mil refugiats (civils i militars), tres-cents mil dels quals eren originaris de Catalunya. Després de l’ocupació dels principals passos fronterers del Pirineu oriental (Port-Bou, la Jonquera, Molló, Puigcerdà), passar la frontera per escapar de la terrible repressió desfermada a la rereguarda franquista, es va convertir en una veritable odissea. Els paramilitars fronterers del nou règim franquista disparaven a matar contra qualsevol persona que intentava creuar la frontera. No obstant això, durant la II Guerra Mundial (1939-1945), els maquis (guerrillers republicans) van dificultar moltíssim la dominació franquista de la zona.