Tal dia com avui de l’any 1474, fa 548 anys, a Segòvia (Corona castellanolleonesa); Isabel de Trastàmara usurpava el tron, i es convertia en reina. Amb anterioritat, el seu germanastre Enric IV —anomenat l’Impotent— l’havia proclamada hereva al tron (Tractat dels “Toros de Guisando”, 1468), en perjudici de la mateixa filla del rei i a condició que la cancelleria de Toledo elegiria el futur marit d’Isabel. Però la futura reina catòlica va perdre aquesta condició un any més tard (1469) quan va transcendir que s’havia casat amb Ferran contra l’opinió i sense l’autorització d’Enric IV. En aquell moment, Enric IV va nomenar hereva la seva filla Joana, de malnom “la Beltraneja”.

El matrimoni de Ferran i Isabel era la culminació d’un pla polític traçat a Barcelona i a València (amb el ple suport de les seves respectives classes mercantils urbanes) que perseguia la unió dinàstica dels conglomerats catalanoaragonès i castellanolleonès. Aquest pla era rotundament rebutjat pel rei Enric IV i per la part majoritària de les oligarquies nobiliàries castellanolleoneses; que detestaven profundament les classes mercantils catalanovalencianes i que les veien com una amenaça al seu poder; i, per tant, si les circumstàncies del moment obligaven a dimensionar el regne, preferien una unió dinàstica amb la corona portuguesa.

La mort d’Enric IV va accelerar els esdeveniments. En aquell moment Isabel es va fer coronar pels seus partidaris: el seu espòs Ferran, hereu al tron de Barcelona; l’entorn catalanovalencià de Ferran (algunes famílies de l’aristocràcia catalana, la família del pontífex Borja i les classes mercantils de Barcelona i de València); una part minoritària de la noblesa castellanolleonesa; i les classes mercantils de les ciutats castellanolleoneses. El desafiament d’Isabel i Ferran va alarmar l’anomenat “partit portuguès”, que es va dirigir a Toledo —capital de la corona— i va instar López Pacheco, cardenal-primat de la Corona castellanolleonesa a coronar Joana. D’aquesta forma començava la Segona guerra de Successió castellana (1474-1479).