Tal dia com avui de l’any 1582, fa 442 anys, a Anvers (llavors Països Baixos hispànics), el sicari hispànic Juan de Jáuregui perpetrava un atemptat contra Guillem d’Orange-Nassau, stadhouder dels comtats d’Holanda i de Zelanda, el líder neerlandès de les províncies independentistes de la meitat nord dels Països Baixos i l’enemic número u de la monarquia hispànica. En aquell context, l’stadhouder era la màxima autoritat política en els comtats dels Països Baixos (un capità general i un president del govern a la vegada), i era un càrrec elegit pels estaments del territori (sense intervenció de la corona). Guillem havia buscat un rei pels neerlandesos i pensava que l’havia trobat en la figura de Francesc d’Anjou, fill del rei Enric II de França.

Segons les fonts documentals, Guillem va ser assaltat en un carrer d’Anvers. Un individu que va ser detingut i identificat com Juan de Jáuregui, un exsoldat andalús del Tercio hispànic de Castella, reconvertit a assassí a sou i que va confessar haver rebut ordres d’Alejandro Farnesio, governador hispànic dels Països Baixos i del mateix rei Felip II, va burlar la guàrdia del stadhouder neerlandès, es va abalançar sobre la seva persona i li va clavar quatre punyalades. Segons les mateixes fonts, les ferides que va patir Guillem en aquell atemptat serien molt greus; i va sobreviure després d’un llarg període de convalescència gràcies a les cures de la seva esposa Carlota de Borbó i la seva germana Maria d’Orange-Nassau.

Guillem es va recuperar d’aquell atemptat, però no va poder superar un segon atemptat que es produiria dos anys més tard. El rei hispànic Felip II i el seu governador Farnesio havien ofert una recompensa de 25.000 corones a qui assassinés a Guillem. I el 10 de juliol de 1584, un individu que va ser detingut i identificat com a Balthasar Gérard, un exsoldat borgonyó del Tercio hispànic de Flandes reconvertit a caçador de recompenses, va atacar Guillem a la casa del professor Rombertus van Uylenburg, a la ciutat de Delft (Països Baixos independents) mentre sopaven. Gérard es va colar a casa del professor a través d’una finestra i va disparar diversos trets contra Guillem a boca de canó, provocant-li la mort. Gérard no va cobrar mai la recompensa.