Tal dia com avui de l’any 1921, fa 100 anys, a Cañadón de la Muerte (Patagònia-Argentina); un escamot de l’exèrcit argentí, comandat pel tinent coronel Héctor Varela, afusellava un grup de seixanta treballadors rurals gauchos en vaga, que havien mantingut un enfrontament armat amb els soldats a l’estació de Jaramillo (Patagònia-Argentina). Segons alguns testimonis d’aquell enfrontament, els gauchos es van rendir a canvi de la promesa que se’ls respectaria la vida. Però un cop desarmats, Varela va ordenar els afusellaments. Josep Font, líder d’aquella vaga, va ser engrillonat i traslladat a un paratge solitari anomenat Cañadón de la Muerte, on va ser brutalment agredit abans de ser afusellat.

Segons la investigació historiogràfica, Josep Font, Facón Grande, era català o fill de catalans. Algunes informacions apunten que el seu pare era un emigrant català i la seva mare una criolla argentina. Aquestes informacions situen el naixement de Josep l’any 1883 a la ciutat de Concepción (cent quilòmetres al nord de Buenos Aires). Però altres informacions, afirmen que els Font (el pare, la mare i Josep) eren masovers d’ideologia carlina i originaris de les comarques de Lleida que havien emigrat a l’Argentina l’any 1888, probablement a causa de la repressió política que patien. Durant la Tercera Guerra Carlina (1872-1876) els carlins catalans havien restaurat la Generalitat (liquidada el 1714), que des de la Seu d’Urgell, havia governat la zona del país que controlaven.

Josep Font, Facón Grande, era considerat un líder entre el col·lectiu gaucho per la seva extraordinària habilitat en la doma de cavalls. No obstant això, Font no era un assalariat. Durant la dècada anterior als fets havia progressat econòmicament i s’havia convertit en un petit empresari del transport. Segons el cronista Osvaldo Bayer, Font era “el carrero más respetado por todos los estancieros debido a su honestidad (...) era un buen hombre, recto, humilde, de una palabra (...) una persona decente y querida. Un altre testimoni dels fets —el capità Ayala Torales— relata que en el moment que Font va ser afusellat era propietari de quatre “chatas” (camions petits) i de vuitanta cavalls "percherones” (de tir), que va usurpar el policia Albornoz, comissari de Jaramillo.