Tal dia com avui, fa 301 anys, Felip Vel primer Borbó– signava el decret d'abolició de les institucions de govern de les Illes Balears. Aquest decret, anomenat de Nova Planta, havia estat redactat, 14 anys abans, a Madrid, pels secretaris d'Estat castellans i els seus assessors francesos de la cort de Lluís XIV –l'avi del Borbó espanyol que li tutelava l'obra política i, fins i tot, la vida privada–. Amb el Decret de Nova Planta borbònica –absolutista i centralista– es liquidaven les institucions que havien governat les Balears durant cinc segles, i les Illes eren reduïdes a la categoria de simple província de Castella.

L'aplicació d'aquest decret va ser una de les conseqüències directes de la Guerra de Successió (1705-1715). El preu de la derrota –dels països de la corona catalanoaragonesa– va ser l'aplicació del dret de conquesta, que, a Mallorca, a Eivissa i a Formentera, els borbònics van exercir de diverses maneres. Una va ser la prohibició –i persecució– de la llengua catalana. L'abolició de les institucions, la supressió del dret foral i la imposició d'un nou sistema de govern va provocar el desplaçament de les elits polítiques i culturals del país en benefici d'una casta forastera –castellana i espanyolista– que exercia el poder amb un posat colonialista i un propòsit assimilacionista.

Un mapa de la Ciutat de Mallorca del 1644.

En canvi, a Menorca, amb la nova administració britànica –el primer Borbó va transferir l'illa als britànics per aconseguir la retirada del suport que Londres prestava a la causa del Habsburg–, el català no va ser mai prohibit ni perseguit. Fins i tot el governador Kane –el més estimat pels seus coetanis menorquins– el va aprendre i el va cultivar per poder tenir una relació fluida amb els estaments tradicionals de l'illa. Fins al 1802, després de 94 anys de governació britànica, Menorca no va passar a formar part dels dominis espanyols. Quan es va produir aquest fet, la primera mesura que van aplicar les autoritats espanyoles va ser la prohibició de la llengua catalana.