Tal dia com avui, fa 35 anys, moria a València a l'edat de 70 anys Manuel Sanchis Guarner, una de les personalitats clau de la cultura catalana del segle XX; i -amb Joan Fuster, Enric Valor i Vicent Andrés Estellés- l'intel·lectual més rellevant del segle XX valencià. Catedràtic de Filosofia i Lletres, filòleg i historiador, va dedicar tota la seva vida a l'estudi i a la divulgació de la cultura i la història valencianes. Va ser autor de diversos treballs d'investigació que han estat cabdals en la recuperació de la identitat nacional del poble valencià, a causa dels quals va ser víctima de diversos atemptats amb bomba perpetrats per la ultradreta espanyolista. La policia no va practicar mai cap detenció.

Joan Fuster i Manuel Sanchis Guarner

Una de les seves aportacions més destacades va ser la tesi sobre l'origen dels dialectes del català. Va ser el primer que va demostrar provadament que, a l'any 1000, l'àrab i l'amazic havien esborrat del tot el llatí al País Valencià. Desemmascarava la mentida que pretenia que el valencià era l'evolució d'un llatí diferenciat del català. Va demostrar amb sòlids arguments la unitat de la llengua. I que els que pretenien el contrari no ho feien amb criteris acadèmics, sinó per atiar el conflicte social i ideològic. Eren aquells que no haurien acceptat mai que es posés en qüestió la castellanitat de la llengua de Sevilla, de Las Palmas, de l'Havana o de Buenos Aires.

Va demostrar que els dialectes catalans tenien el seu origen en allò que ell va anomenar el substrat pre-romà: els elements de les llengües nord-ibèriques i proto-basques que havien matisat la imposició del llatí en els seus respectius territoris. La Catalunya d'origen nord-ibèric bressolaria el dialecte oriental. I la Catalunya d'origen proto-basc, el dialecte occidental. Amb la conquesta jaumina, les Illes -que van ser repoblades amb rossellonesos i empordanesos- es van incorporar al domini dialectal del català central. I el País Valencià catalanoparlant, que va ser repoblat amb urgellesos, pallaresos i ribagorçans -i aragonesos de parla catalana- ho va fer al català occidental.