Tal dia com avui de l’any 1209, fa 813 anys, a Carcassona (llavors vescomtat de Carcassona, feudatari del casal de Barcelona); moria el vescomte Raimon Roger de Trencavell, que havia estat reclòs a les masmorres del seu propi castell per ordre de Simó de Montfort, cap militar dels croats francesos que, amb el pretext de liquidar el catarisme, havien ocupat militarment els dominis semiindependents i independents occitans. Una part de la investigació historiogràfica moderna sosté que Trencavell hauria mort per inanició o per disenteria, però la majoria apunta que va ser enverinat després de dos mesos de captivitat.

La trajectòria vital de Roger de Trencavell (Carcassona, 1185) és molt il·lustrativa del procés d’ocupació francesa d’Occitània. Roger havia heretat el domini de Carcassona amb tan sols nou anys d’edat (1194), i seguint la voluntat testamentària del seu pare i antecessor, va ser educat i auxiliat en el govern per Bertran de Saissac, un noble culte que professava el catarisme. En aquell moment (finals del segle XII), el catarisme no era perseguit a Occitània, però els seus governants tampoc feien proselitisme d’aquesta confessió. Roger es va convertir en el primer governant d’Occitània —i en el primer vassall del casal de Barcelona— que proclamava la seva fe càtara.

Després de la massacre de Besiers (Montfort i el legat papal Amaury havien ordenat assassinar els 20.000 habitants de la ciutat); Trencavell va decidir resistir l’atac croat fins al final. Però la manca d’aigua i d’aliments el van obligar a negociar. Va pactar l’entrega de la fortalesa i de la ciutat, a canvi, i amb la intervenció del seu cunyat Pere I de Barcelona i II d’Aragó, va obtenir el compromís que es respectaria la seva vida i la dels 25.000 habitants de Carcassona. Però quan Montfort va tenir el control del castell va faltar a la seva paraula i va ordenar l’arrest, la reclusió i l’assassinat del vescomte de Carcassona. Roger Trencavell era l’oncle matern del futur Jaume I.

Imatge principal: Els croats expulsen els habitants de Carcassona. Font: British Library.