Tal dia com avui de l’any 1553, fa 471 anys, a Londres, els estaments del poder anglesos coronaven Joana Grey com a successora del rei Eduard VI, l’únic fill mascle d’Enric VIII, que havia mort prematurament i sense descendència. Joana Grey era filla de Frances Brandon, la segona filla de Maria Tudor, germana del rei Enric VIII. L’àvia materna de Joana havia estat la germana preferida d’Enric VIII. Així doncs, Joana era neboda-neta del rei Enric VIII i neboda-cosina del rei Eduard VI, i era l’aposta de les potents classes mercantils anglicanes de Londres i de Bristol per impedir la coronació de la catòlica Maria, la filla del difunt Enric VIII i de Caterina d’Aragó.

L’Anglaterra de l’època vivia immersa en un convuls panorama social i polític, marcat per les diferències entre les emergents classes mercantils urbanes (que havien impulsat els Tudor al tron), de confessió anglicana, i la noblesa terratinent i militar (partidària de les anteriors nissagues reials Lancaster i York), de confessió catòlica. En aquest context, durant el segle XVI, es produirien una sèrie de moviments pendulars que provocarien una oscil·lació en la successió de monarques: Enric VIII i Eduard VI eren anglicans, Joana Grey, també, però Maria I, anomenada Bloody Mary (la sanguinària Maria) era una catòlica convençuda.

Joana va ser avalada i impulsada pel seu marit Guilford Dudley i el seu pare Henry Grey, membres del Consell Privat del regne. Però l’actitud de Dudley i Grey després de la coronació revelaria que pretenien governar en solitari, sense el partit anglicà que els havia donat suport. L’endemà mateix de la coronació, el partit anglicà es va desentendre de la reina Joana i li va retirar l’indispensable suport que li havia prestat. El partit catòlic va contraatacar i va aconseguir capgirar l’opinió del Consell Privat del regne. Passats nou dies de la coronació (19 de juliol de 1553), Joana era detinguda, destronada i reclosa a la Torre de Londres. El mateix dia Maria I era coronada i ordenava l’execució de Joana, que seria decapitada el 12 de febrer de 1554. Tenia 17 anys.

El mateix dia va ser executat el seu marit Guilford Dudley, que havia estat rei-consort durant nou dies. En canvi, el pare de Joana, Henry, va maniobrar astutament i va obtenir el perdó de la nova reina Maria I. Posteriorment, Henry Grey, que havia guanyat la confiança de la reina i havia recuperat la seva condició de membre del Consell Privat del regne, participaria en una conspiració per derrocar Maria I. Però va ser descobert, detingut i finalment executat el 23 de febrer de 1554, set mesos i mig després que la seva filla Joana.