Tal dia com avui de l’any 1934, fa 89 anys, el president Companys es rendia al general Batet i les forces armades que havien combatut a favor del Govern de Catalunya, en la guerra urbana que es va lliurar als carrers de Barcelona el vespre-nit del dia 6 i la matinada del dia 7 (fets del Sis d’Octubre) es lliuraven a l’exèrcit espanyol. Tot i això, els espanyols no es van poder estar d’assaltar el Palau de la Generalitat a baioneta calada, provocant destrosses innecessàries entre el mobiliari de la seu governamental catalana.

A les 7 del matí del dia 7, el president Lluís Companys i els consellers Pere Mestres (Obres Públiques i Sanitat), Joan Lluhí (Justícia), Joan Comorera (Economia i Agricultura), Martí Esteve (Finances), Ventura Gassol (Cultura) i Martí Barrera (Treball) eren detinguts i traslladats a la presó Model. Tot seguit seria detingut Joan Casanova, president del Parlament. Passades unes hores, serien traslladats al vaixell-presó Uruguay, fondejat a la Zona Franca del port de Barcelona.  

El Govern de Catalunya va estar reclòs en aquella presó flotant durant tres mesos, fins al 7 de gener de 1935. Durant aquells noranta dies de reclusió, el president i els consellers van ser objecte dels interrogatoris ordenats per dos sinistres personatges: Gil Gil y Gil, vocal del Tribunal de Garanties Constitucionals, i Fernando González Prieto, fiscal imposat pel govern espanyol al Tribunal de Cassació de Catalunya (la màxima instància judicial catalana).

Durant aquells tres primers mesos de reclusió, tot i que no s’havia celebrat el judici ni s’havia dictat sentència, el Tribunal de Garanties Constitucionals va ordenar la confiscació de béns del president i dels consellers, amb el propòsit d’impedir-los la contractació d’una bona defensa. També, durant aquella reclusió, i a causa de les pèssimes condicions del vaixell-presó, el conseller Barrera va veure empitjorat el seu estat de salut i va haver de ser intervingut d’urgència a la Clínica Trias de Barcelona.

El 7 de gener de 1935, a les 02.55 hores de la matinada, un dispositiu policial espanyol a les ordres del comissari García Grande-Villaverde traslladava el president i consellers a un “autocar requisado sin número de matrícula” que els conduiria a la Presó Cel·lular de Madrid. No obstant això, el govern de Catalunya continuaria reclòs, a l’espera de judici, durant quatre mesos i vint dies més. Fins al 27 de maig de 1935 (després de dos-cents trenta-dos dies d’empresonament) no s’iniciaria el judici al Tribunal Suprem.