Tal dia com avui de l’any 1321, fa 702 anys, els representants de les cancelleries de Barcelona i de Granada, governades, respectivament, pels reis Jaume II i Ismail I, signaven un acord de pau que posava fi a unes hostilitats seculars, que remuntaven a l’època de la conquesta catalanoaragonesa de València i Múrcia (1232-1303). Aquell acord de pau pretenia, també, obtenir la col·laboració de la monarquia nassarita granadina en la destrucció de la pirateria musulmana, que impedia el trànsit naval per l’estret de Gibraltar. Des de finals del segle anterior, els vaixells mercants catalans, valencians i mallorquins ja sovintejaven les costes atlàntiques nord-africanes.

Aquell acord de pau també va confirmar una alteració de pesos de les potències cristianes peninsulars. La corona castellanolleonesa que, històricament, havia intervingut en les lluites internes granadines amb l’objectiu de debilitar el regne nassarita, es va veure obligada a retirar-se de l’escenari. Poc abans, els granadins havien derrotat els castellanolleonesos a Pinos Puente (1319), i els generals Pere i Joan de Castella, membres de la família reial, havien mort en combat. Després d'aquella derrota, anomenada el “Desastre d’Elvira”, els nassarites van trencar la supeditació que els lligava a Toledo, i van buscar un reequilibri de forces amb un pacte amb Barcelona.

Aquell pacte tenia una validesa de cinc anys i al seu venciment (1326) va ser renovat per cinc anys més. Durant aquell període, les rutes mercantils catalanes es van expandir cap a les costes atlàntiques europees i africanes. Però el 1331 ja no es va renovar. Ismail I era mort (1325), i el seu fill i successor Mohammed IV estava massa ocupat combatent les rebel·lions internes, atiades, de nou, pels castellanolleonesos des que el seu rei Alfons XI havia assolit la majoria d’edat i governava en solitari. A partir de 1333, la cancelleria de Barcelona ordenaria diversos atacs contra ports granadins que acollien pirateria musulmana, i el 1339, a Ceuta, els catalans els derrotarien definitivament.