L'alta magistratura espanyola, sempre tan pendent de fer política i oblidant-se tantes vegades de fer justícia, al final, ho ha aconseguit: la ciutadania desconfia de la independència judicial i Espanya ha retrocedit dos llocs al rànquing de la Unió Europea. Només els ciutadans d'Hongria, Polònia, Eslovàquia, Bulgària i Itàlia desconfien més que els espanyols de la independència judicial, havent baixat dos llocs en una llista que no fa sinó reflectir el descrèdit d'un pilar fonamental en un estat de dret.

Tants errors i manipulacions no podien caure en sac foradat. Tant partidisme i injustícia, tampoc. Tants disbarats i biaix ideològic acabarien fent efecte. I així ha passat. No és un tema exclusivament independentista ja que estem parlant del conjunt de l'Estat. Però ningú, cap sector ideològic, no ho ha patit tant com l'independentisme encara que durant molt temps -en part, també ara- molts han pensat que ells no serien objecte d'un acarnissament tan desmesurat fins que s'han trobat també al mig.

La justícia espanyola més aviat que tard haurà de formar part d'un canvi profund i el que no es va fer a la transició per tal de no sulfurar els sectors més dretans de la societat haurà d'emprendre's a fons. No es pot permetre durant més temps la impunitat amb què semblen actuar determinats sectors ideològics sabent que no seran objecte de cap tipus d'actuació judicial. No pot ser acceptat com una situació normal en un estat de dret que s'assenyali públicament un empresari com Ricardo Rodrigo, editor de la revista satírica El Jueves i propietari del conglomerat mediàtic RBA, simplement per intimidar-lo perquè aquesta publicació no t'agrada.

Seria d'agrair que en un estat de dret i, sense intervenir cap demanda, la intimidació a periodistes i editors, l'atac al lliure exercici del periodisme i la defensa de la llibertat d'expressió, tingués sempre la resposta adequada des del món judicial. I no que existís justament el contrari: que Vox té patent de cors. Si es fessin les coses d'aquesta manera igual estaríem parlant que la percepció de la justícia que tindrien els ciutadans de l'Estat espanyol seria la que tenen els d'Àustria, Finlàndia o Alemanya. Per cert, aquella pèrfida Alemanya, qüestionada des d'Espanya quan va deixar lliure al president Carles Puigdemont rebutjant l'euroordre d'extradició del jutge Pablo Llarena i que va amenaçar durant unes hores d'obrir una crisi entre el govern de Mariano Rajoy i la Unió Europea.