Mai un partit Barça-Madrid no va estar tan enmig de la polèmica política. La injusta sentència del Tribunal Suprem als presos polítics catalans i la convocatòria de Tsunami Democràtic per fer evident a nivell internacional la situació catalana i utilitzar la plataforma planetària que suposa un Clàssic va marcar els dies previs al partit, el dia del partit i el match disputat al Camp Nou. El Tsunami va desbordar el Clàssic i el partit potser es va contaminar; en tot cas, no serà recordat pel que va succeir al terreny de joc.

Encara que molts faran un totum revolutum, tres reflexions: l'acció del Tsunami va quedar delimitada a una protesta cívica als voltants de l'estadi i les grades però el partit es va disputar sense més problemes. Segon: els incidents i aldarulls als voltants del Camp Nou van tenir altres actors i hi va haver escenes de crema de contenidors i de càrregues policials que van recordar als dies immediatament posteriors a que el Suprem fes pública la condemna. Tercer: el partit és, de llarg, el pitjor entre el Barça i el Madrid dels últims anys. L'equip blaugrana ha perdut identitat, per moments no juga a res, i necessita canvis urgents abans que sigui massa tard.

Les grades atapeïdes de cartells amb la reivindicació d'Spain, sit and talk!, més crits d'independència i de "llibertad presos polítics" que mai i unes pilotes de futbol llançades al terreny de joc des de les grades van ser les tres accions del Tsunami. A mig camí entre una protesta imaginativa i una reivindicació d'un moviment pacífic. Molt lluny, per exemple, d'informacions titulades a La Vanguardia -"La Guàrdia Civil titlla Tsunami Democràtic d'organització criminal amb finalitats terroristes" (30 d'octubre)-; a El Mundo, a mitjans d'octubre - "La Audiència Nacional investiga a Tsunami Democràtic por terrorismo" - i El Periódico -"Tsunami Democràtic: jutge dels CDR investiga indicis de terrorisme"-

No van ser, en qualsevol cas, manifestacions massives sinó protestes selectives d'uns quants milers de persones. Suficients per impactar a l'agenda informativa però que deixen en l'aire interrogants sobre si es van complir els objectius traçats pels organitzadors.