La decisió del Tribunal Constitucional, adoptada per unanimitat dels seus membres, obligant la Mesa del Senat a restituir els drets que s'havien vulnerat dels parlamentaris del PDeCAT i, en conseqüència, acceptar que té dret a un grup parlamentari propi, és tota una bufetada al grup parlamentari popular que dirigeix la Cambra Alta i que es va saltar tota norma vigent en interès del partit.

En un moment en què el Partit Popular ha perdut la majoria absoluta al Congrés dels Diputats, conserva en canvi una majoria absoluta en el Senat que passa per sobre del Reglament, dictàmens dels serveis jurídics de la cambra, antecedents parlamentaris i usos i costums. I la va voler exercir contra tota lògica el mes de desembre passat en la constitució dels grups parlamentaris per part de la Mesa del Senat. La mateixa, sigui dit de passada, que va prohibir al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que pogués fer una conferència en una de les seves sales com havia sol·licitat i que va acabar celebrant en una instal·lació municipal que li va cedir l'alcaldessa madrilenya, Manuela Carmena.

Tot va venir per un monumental enuig del PP per no tirar enrere la proposta de referèndum per part del president Puigdemont i el que ells entenien que era l'adopció de la via unilateral cap a la independència. Darrere de la seva decisió, que només era política, s'amagaven tres traves importants cap al PDeCAT: no tenien grup i amb això perdien visualització en els debats parlamentaris; no eren presents a la Taula i Junta de Portaveus, on s'adopten decisions de vegades transcendents; i la més important, en no tenir grup no tenien la partida econòmica corresponent que tenen tots ells per realitzar la seva tasca parlamentària i, com una última conseqüència d'aquesta mesura, en unes eleccions espanyoles la tradicional bustiada hauria d'anar a compte del partit i no de l'Estat.

Una última reflexió: les veus que parlen que no es pot elogiar una sentència del TC i prescindir del que diuen les altres manquen d'arguments. El Constitucional continua sent després d'aquesta sentència un tribunal polititzat i de part. Encara que de vegades el que dictamini sigui encertat. Com en aquest cas.