Si polèmic va ser al seu dia que, en un any en què molts ciutadans han d'estrènyer-se el cinturó perquè la seva situació econòmica ha anat a molt pitjor, els pressupostos generals de l'Estat per a aquest 2021 contemplessin un creixement de la partida per a la Casa Reial d'un 6,9% fins a assolir els 8,4 milions d'euros, molt més preocupant comença a ser que, d'un temps ençà ens assabentem que altres partides també camuflin diners opacs que acaben tenint com a últim destinatari el Palau de la Zarzuela. En els últims dies hem sabut que Patrimoni Nacional es fa càrrec de despeses que, en principi, poc o gens tenen a veure amb el patrimoni d'un estat i que, en el fons, se l'utilitza com a tapadora de despeses si més no discutibles.

Així, vam saber el passat dia 14 que Joan Carles I compta amb tres ajudants de cambra que s'encarreguen d'assistir-lo en les seves necessitats als Emirats Àrabs Units des del mes d'agost passat. A aquestes tres persones caldria afegir un número indeterminat i desconegut ara per ara d'agents de seguretat. Els assistents, que pagaria Patrimoni Nacional, organisme dependent de la vicepresidenta Carmen Calvo, seria, a la pràctica un servei gratis que li ofereix l'Estat al rei emèrit i que no ha estat restringit en cap moment malgrat la seva fugida a l'estranger arran dels casos de corrupció que l'envolten. Respecte als agents de la policia o de la Guàrdia Civil, l'opacitat fins i tot és més gran ja que el Ministeri de l'Interior es nega a facilitar qualsevol informació al·legant raons de seguretat.

Aquest dilluns hem sabut una nova despesa que escapa de la partida de Casa Reial i acaba abonant Patrimoni Nacional i que ascendeix a 500.000 euros. Es tracta del manteniment de tres piscines, dos d'estiu i una climatitzada per a l'hivern, per a ús i gaudi de la família reial i els seus convidats. Aquest mig milió d'euros ha de servir per a la neteja diària dels filtres, i el control higiènic de la qualitat de l'aigua. Com que això és tot el que detalla l'epígraf, poca cosa més podem conèixer. Encara que sí que semblen molts diners per tenir cura de tres piscines ja que acaben sent 1.370 euros diaris, poc menys de 500 euros per piscina i dia.

Un dels problemes més grans de la monarquia espanyola, no l'únic, és la falta d'empatia dels actuals reis per apropar-se a les preocupacions dels ciutadans. A Catalunya això es va plasmar d'una manera molt significativa amb el discurs de Felip VI del 3 d'octubre de 2017 i que va suposar la ruptura d'amarres de la família reial amb una part molt majoritària dels catalans. No va ser un desacord amb el món independentista, que també, sinó que la manera com va abordar la violència policial, el silenci que va mantenir malgrat la perplexitat de moltes cancelleries, fins i tot el va allunyar d'una part significativa de l'unionisme de dretes i, sobretot, d'esquerres. El més preocupant és que no hi ha hagut una reflexió sobre aquell error sinó un manteniment de posicions.

En els últims temps, amb la pandèmia, res no li ha anat gaire millor a la monarquia. No són temps en què el luxe i el malbaratament cotitzin a l'alça ja que la situació de cada vegada més ciutadans que han perdut la feina, estan en un ERTO, han hagut de tancar el seu negoci o no poden seguir com a autònoms és asfixiant. La monarquia pot ser un magnífic objecte de decoració en èpoques de calma però els temps no són ni de bon tros aquests. I sembla que a aquell palau ningú no vol adonar-se'n.