Les declaracions del vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, advertint l'Estat que la negativa a permetre la celebració del referèndum el proper mes de setembre no desembocarà, en cap cas, en unes eleccions autonòmiques sinó que suposaria automàticament activar el compromís electoral de la coalició Junts pel Sí que sigui l'actual Parlament qui tingui l'última paraula sobre la independència de Catalunya tenen, com a principal destinatari, el govern de Mariano Rajoy. També busquen trencar el relat de l'unionisme, molt centrat els últims temps que l'independentisme català ha abaixat els braços i no sap com sortir d'un referèndum que no li permetran realitzar.

Fa mesos que el president del Govern espanyol insisteix als seus interlocutors que l'independentisme acabarà ofegat en els seus propis problemes interns. Així ho ha transmès tant als seus interlocutors catalans com a molts dels grans empresaris de l'Ibex que li han qüestionat el risc del seu immobilisme, no posant a sobre de la taula ni tan sols una oferta que permetés sumar-se als sectors més moderats del catalanisme refractaris a la independència però molt incòmodes que s'hagi deixat la política en mans de la justícia. Davant aquest discurs monocord de Rajoy, la totalitat de les enquestes continua mostrant un suport de dos terços de l'electorat al referèndum i una victòria dels partidaris del sí.

És obvi que la idea exposada per Junqueras aquest dimarts per primera vegada en públic no és un salt al buit del dirigent republicà, molt acostumat a mesurar les seves paraules al màxim i no facilitar titulars. Es podria pensar, per tant, que aquesta possibilitat hauria sorgit, novament, en les últimes converses amb el president Puigdemont. El setge judicial i, arribat el cas, l'oposició a l'obertura dels col·legis electorals que planteja l'Estat davant de qualsevol iniciativa tendent a realitzar el referèndum obliga, segons el parer del Govern, primer a intentar dur-lo a terme assumint múltiples processos penals però en cap cas no tornar a la casella de sortida, la qual cosa s'acabaria produint amb unes noves eleccions.

L'acabament de les vacances de Setmana Santa i la proximitat de la Diada de Sant Jordi ha portat aparellats diferents moviments al món independentista encaminats a tensar les seves pròpies files i recuperar el consens i la iniciativa política. Serà aquesta una setmana intensa del Govern, amb diversos discursos de Puigdemont i Junqueras, una vegada ha quedat clar davant de l'opinió pública que els errors es paguen molt cars.