El conjunt de l'independentisme ha acceptat l'envit de Mariano Rajoy hores abans que expiri el termini de les 10:00 am. d'aquest dijous 19 d'octubre. Si l'Estat activa l'article 155 de la Constitució com així han assegurat tant el govern espanyol com el PSOE i Ciutadans, el Govern de Catalunya entendrà que és una renúncia total i absoluta a l'última oferta de diàleg i, en conseqüència, es donaran les condicions per aixecar la suspensió dels efectes de la declaració d'independència duta a terme per Carles Puigdemont en la seva intervenció al Parlament el 10 d'octubre passat.

Puigdemont va rebre aquest dimecres a la nit el bany de masses que necessitava al seu partit abans del que segurament és el moment més decisiu de la seva presidència. També absoluta carta blanca per conduir el vaixell del PDeCAT en la direcció que acabi fixant. Dimarts, el Govern s'havia expressat cohesionat amb el mateix objectiu ja amb les detencions dels Jordis a sobre de la taula. L'efecte de l'entrada a presó de Sánchez i Cuixart ha estat letal per als que afirmaven amb diferents arguments que calia esprémer més la via del diàleg. Un d'ells, no va tenir objeccions a expressar-se així en privat: "Ens hem quedat sense forces i sense arguments". Al si del Govern, fins i tot el conseller Santi Vila, ubicat als sectors més refractaris a aixecar la suspensió de la declaració d'independència, no s'ha arronsat. Almenys, allà on es discuteixen les coses.

És molt probable que aquest dijous sigui un dia llarg si el govern espanyol fa els passos que ha anunciat i desenvolupa l'inèdit article 155 de la Constitució, sobre el que tant s'ha especulat i tanta discrepàncies sobre els seus límits hi ha entre els constitucionalistes. El primer moviment de la Moncloa i la resposta que rebi des del Govern delimitarà el terreny de joc d'aquesta nova fase del conflicte en els seus primers compassos. Ara per ara, el 155 light que alguns han anunciat d'una manera propagandística ja s'ha traduït en la petició per part del Ministeri Fiscal de tres ingressos a la presó i del qual tan sols s'ha salvat ara per ara el major Trapero. El màxim càrrec dels Mossos va sortir de l'Audiència Nacional amb mesures cautelars i la Fiscalia ja ha anunciat a través de diferents conductes que confia a aportar noves proves inculpatòries i que ingressi també a Soto del Real.

En qualsevol cas, sembla evident que els fets en la política catalana s'acceleraran en els propers dies i que la impressió del president Puigdemont que entrava directament en un terreny absolutament desconegut no és en aquest cas una simple metàfora. És un fet.