Que un aeroport com el del Prat aconsegueixi en cada nova estadística que es coneix millorar les xifres de l'any passat té molt mèrit. Sobretot perquè les traves de tot tipus que pateix l'immobilitzen en alguns casos i en altres la seva marca es veu arrossegada per la incompetència o la negligència de les autoritats de l'Estat. Al Prat no li surt gratis la dependència d'Aena, com tampoc les decisions que ha anat adoptant en els últims anys la companyia Iberia. En el primer cas, les dificultats per a l'establiment de rutes internacionals que tinguin com a origen i destinació Barcelona ha estat important. El segon cas, el bloqueig de connexions internacionals a què Iberia ha sotmès el Prat només s'entén en un Estat tan centralista com l'espanyol en matèria aeronàutica.

Ha hagut de ser la pressió de companyies estrangeres –cap a Amèrica i Àsia, fonamentalment– la que alterés la inacció espanyola. Ara, alguna cosa comença a canviar perquè les companyies d'altres països han entès que el mercat català era prou important per instal·lar bases operatives i realitzar vols directes amb origen i destinació Barcelona. Malgrat aquesta actitud de les autoritats espanyoles, les xifres d'aquest quadrimestre ofertes aquest divendres són molt positives respecte a l'augment de passatgers (8,9%) –un 15,1% en vols internacionals– superior al que s'ha produït a l'aeroport de Barajas.

I això que continuen produint-se escenes preocupants en el control de passatgers del Prat on s'arriben a acumular retards de fins a dues hores i que es justifiquen per una coincidència de grans avions procedents de l'estranger. És obvi que el pedaç de personal de la Policia Nacional que s'ha dut a terme i que ja vam denunciar al seu dia és insuficient. Ho diuen els mateixos agents i ho denuncien nombrosos passatgers que fan declaracions en diferents mitjans de comunicació gairebé diàriament i d'una manera molt especial durant els caps de setmana. Valdria la pena que la Generalitat exigís amb contundència una actuació immediata de la delegació del govern espanyol i que no es limités tot a declaracions i bones paraules. Entre altres coses, perquè aquest estiu serà de rècord a l'aeroport del Prat i hi ha els lògics temors davant d'una situació que no per ser reiterativa és menys alarmant. Està en joc la imatge internacional de Barcelona. I això ens hauria de preocupar a tots.