A vegades ens pensem que la gent ha desconnectat de la situació política que travessa Catalunya i estem molt equivocats. No diré que hi hagi la mateixa tensió informativa, perquè no és cert, però l'enuig per l'actuació del govern espanyol persisteix. La situació dels presos i exiliats ha creat un punt de no retorn en àmplies capes de la societat i els obstacles de l'Estat per designar un president de la Generalitat és la nova font de conflicte que s'albira. Quines són les possibilitats que la investidura de Jordi Sànchez que ha convocat el president del Parlament per dilluns vinent s'acabi celebrant? La veritat és que no se sap del cert, però molt per sota del 50% seria una resposta realista.

La reeixida jornada de vaga i de mobilitzacions del 8 de març als carrers, amb una resposta massiva mai no vista, per la igualtat de gènere -segons la Guàrdia Urbana unes 200.000 persones s'han manifestat al centre de Barcelona- ha eclipsat lògicament l'acord polític entre Junts per Catalunya i Esquerra que, finalment, han estat capaços de tancar un document per lliurar a la CUP i apropar els seus quatre diputats a l'acord. Caldrà veure si l'extens document, que segons el líder popular Xavier García Albiol és "un cop d'Estat per escrit en 46 pàgines" és suficient per als cupaires o, almenys, serveix de base per a una negociació. Això últim ja seria un avenç respecte el cap de setmana passat i d'aquí segurament la inclusió al document d'una multiconsulta com a conclusió d'un procés constituent "de base ciutadana, transversal i participatiu".

Tanmateix, la posició de la CUP és el menor dels nuvolots que planen sobre la investidura del candidat. El 8-M ha donat unes hores de treva al debat, però aquest mateix divendres el fiscal general de l'Estat traslladarà la seva posició respecte a la sortida de Sànchez al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que ningú no dubta que serà negativa. No serà definitiu en la posició del magistrat però es començarà a visualitzar com pensa desenvolupar-se tota l'operació per fer descarrilar la investidura. És fins i tot probable que el president del Parlament, Roger Torrent, arribi a suspendre la sessió si els tribunals no s'hi pronuncien d'una forma taxativa abans de dilluns en un sentit favorable. La petició de Ciutadans a Torrent ja va en aquesta direcció. I els lletrats del Parlament també hi diran la seva.

El bloqueig que ja es va viure amb el ple no celebrat de la investidura de Puigdemont no és tan estrany que dilluns es torni a repetir.