La terrorífica foto del rei emèrit amb el príncep hereu de l'Aràbia Saudita a Abu Dhabi, en un ambient distès i aliè als esdeveniments que assenyalen Mohamed bin Salman com a responsable de l'assassinat del periodista saudita Jamal Khashoggi, a l'ambaixada del seu país a Istanbul, és una pàgina negra per a la monarquia espanyola. Si la foto no era evitable, Joan Carles I no hauria d'haver comès la malaptesa de viatjar a Abu Dhabi. En aquests moments, no és un honor haver estat la primera personalitat occidental de relleu que es deixa fotografiar amb un personatge tan espantós i trasllada del rei emèrit una actitud de gran passotisme pel que pugui succeir. Una cosa que, d'altra banda, tampoc no és nova en els últims temps.

La Zarzuela, de nou a l'ull de l'huracà, ha intentat disculpar-lo i rebaixar la polèmica tot i saber el mal que li fa la imatge i que quedarà com un senyal de final d'etapa. Podemos l'ha atacat amb duresa, igual que els partits independentistes; Ciutadans també ha estat crític i el PSOE, incòmode, ha demanat suaument explicacions. El PP ha callat. Massa soroll per a una institució que no està en la seva millor situació i en uns moments en què s'intenta desesperadament incorporar Joan Carles I als actes del 40 aniversari de la Constitució, que es pretén celebrar a Madrid aquest any amb magnificència.

Mentrestant, el Parlament de Catalunya ha fet el primer pas per crear una comissió d'investigació sobre la monarquia borbònica amb el suport de quatre forces polítiques de la Cambra catalana, Junts per Catalunya, promotor de la iniciativa, ERC, els comuns i la CUP que representen 78 diputats del total de 135. O sigui, el 58% dels escons. Els lletrats de la Cambra no han vist objeccions a la creació, encara que molt em temo que la comissió serà aturada en algun altre estadi, bé sigui polític o judicial. El temps ho dirà.

La combinació de les dues notícies en un lapse tan petit de temps no fa sinó posar en relleu la distància enorme entre monarquia i ciutadania. La institució allunyada de la seva necessària i obligada prudència i neutralitat, una cosa cada vegada més evident i que ha tingut episodis com el del passat 3 d'octubre que li ha costat una ruptura total amb la societat catalana. Però també el fet de portar iniciatives al Parlament del tot impensables fa molt poc temps. L'allunyament cada vegada és més gran.