A l'exministre d'Afers Exteriors José Manuel García-Margallo caldrà agrair-li que ens estigui explicant coses que ningú des del Govern espanyol i des del Partit Popular no havia gosat de revelar; bé perquè les deliberacions del Consell de Ministres són secretes, bé perquè la proximitat de l'anterior canceller de la diplomàcia espanyola al president era tan alta que les confidències que es tenien no necessitaven altres membres de l'Executiu. El cert és que si fa unes setmanes ens va revelar els favors comprats a altres països perquè fessin costat a Espanya al procés independentista, amb una explicació tan òbvia com peregrina, que en política internacional ningú no fa favors gratis i els ajuts s'acaben pagant un dia o un altre, ara ens acaba de posar negre sobre blanc alguna de les converses que va tenir amb Mariano Rajoy abans del 9-N.

Així, la seva recepta guanyadora perquè l'Estat no patís la humiliació que va patir aquella jornada era la següent: suspendre l'autonomia, prendre el control dels Mossos d'Esquadra i requisar i destruir les urnes i les paperetes de votació. "I això mateix és el que li recomano a Rajoy que faci ara", va agregar, gairebé sense immutar-se. Margallo té un do: no deixa indiferent ningú, sobretot als seus. Però ningú no l'ha acusat mai de mentider, o sigui, que qui es prengui a broma la seva explicació dels moviments governamentals d'aquelles dates té moltes possibilitats d'equivocar-se. Tampoc no seria tan estrany: una vegada s'ha retirat la pastanaga com a objecte de transacció per a una negociació només queda el pal. O el que és el mateix, el Tribunal Constitucional.

Encara que per a això calgui desempolsegar carpetes oblidades com la llei de consultes populars per la via de referèndums aprovada pel tripartit fa més de sis anys i el recurs instat pel govern Zapatero que dormia en algun calaix de l'Alt Tribunal. Una llei catalana aprovada sota la presidència de José Montilla i que va rebre els vots dels seus socis al Govern tripartit, Esquerra Republicana i Iniciativa per Catalunya. I que l'antiga Convergència i Unió va votar en contra per insuficient, igual que el PP i el Grup Mixt just pel contrari. Doncs bé, el TC casualment ha dictaminat en la setmana en què la vigília s'havia publicat en el DOGC la licitació de la compra d'urnes. No fa falta ser gaire perspicaç per relacionar una i una altra cosa. Però analitzar-ho sota aquest prisma ha de ser propi de ments malintencionades, perquè sabem i així està escrit que el Tribunal Constitucional és un òrgan independent del poder polític.