El dijous 26 de gener de 2017 el diari El País publicava una informació a la seva portada sota el títol:  "Un senador d'ERC reconeix il·legalitats en el procés català". I, continuava, en pàgines interiors, amb un posat entre cometes d'una frase del llavors jutge suspès Santiago Vidal: "Tenim les vostres dades de manera il·legal" i un resum de diverses conferències pronunciades pel senador a diverses ciutats catalanes explicant com seria la Catalunya independent. Aquella informació era, a la pràctica, l'arrencada de l'actuació del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona en la macrocausa general contra l'independentisme d'aquests més de dos anys i que ha alimentat totes les investigacions, actuacions, registres, enregistraments telefònics i algunes altres coses més que s'han dut a terme durant aquests últims temps.

Molt pocs dies després de la publicació de la notícia, tan sols 18, vam saber que el jutjat 13 havia admès a tràmit una denúncia contra Vidal per presumpta revelació de secrets, infidelitat a la custòdia de documents i prevaricació presentada pel despatx d'advocats de Miguel Durán, aquell famós exdirector general de l'ONCE, que es va passejar per totes les tertúlies, va arribar a militar a Unió i l'any 2009 va ser el cap de llista a les eleccions europees de la coalició Libertas-Ciutadans d'Espanya, en la qual s'integrava el partit d'Albert Rivera. Una formació taronja, Ciutadans, llavors desconeguda, fundada el 2006 i que aquell mateix any aconseguiria tres escons al Parlament.

És bo recordar tot això el dia que el jutjat 13 ha decidit processar fins a una trentena d'alts càrrecs de la Generalitat i de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) -que engloba els mitjans públics TV3 i Catalunya Ràdio- però no pel motiu pel qual va iniciar la investigació sinó pel referèndum de l'1-O i, esclar, entre ells no hi és Santiago Vidal. L'exsenador a qui, d'altra banda, el Suprem va autoritzar el mes de març passat el reingrés a la cursa judicial. Vidal va ser el 2017, simplement, un cap de turc, com ho va ser també Carles Viver i Pi-Sunyer, que també ha estat imputat durant dos anys mentre es parlava i es publicava que eren investigats per rebel·lió i sedició. Com sap tothom, el magistrat del 13 que va obrir la causa, Juan Antonio Ramírez Sunyer, va morir el novembre passat i el president del Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, va tenir un sentit reconeixement cap al finat en una carta en la qual li deia sense embuts que "vas canviar el rumb de la història del nostre país".

La nova titular del 13, Alejandra Gil Llima, acusa en diferent grau aes 30 processats de delictes de malversació de diners públics, desobediència, falsedat documental, revelació de secrets i de prevaricació, i fixa una desenraonada fiança compartida de 5.803.068,67 euros, amb l'amenaça de l'embargament de béns si no es paga. La macrocausa era sobretot això: atemorir peces específiques de l'independentisme perquè en el futur no torni a succeir.