Encara que la conferència de premsa d'Oriol Junqueras des de la presó de Soto del Real ha durat uns cent minuts, no ha fet falta tant de temps per descobrir que el líder d'Esquerra estava protagonitzant, amb la seva habilitat característica, el gran míting electoral del partit republicà en aquesta campanya electoral. Un Junqueras ferm i empàtic, que ha utilitzat els múltiples recursos dialèctics que té i que el converteixen en un orador gairebé únic, ha transformat la petita cel·la de Soto del Real en el gran plató de televisió o en el Palau Sant Jordi.

Dues idees força han envoltat la seva intervenció: la disposició del seu partit, arribat el cas, a votar Pedro Sánchez, ja que qualsevol demòcrata europeu té l'obligació d'impedir un govern d'extrema dreta, i la seva convicció que el referèndum acordat amb l'Estat és inevitable i el millor camí és el diàleg. Tenint en compte que la gran majoria de les enquestes publicades li donen la victòria electoral a Catalunya i una forquilla d'entre 12 i 15 escons, el seu posicionament polític és d'enorme importància. Un govern a Espanya després del 28-A pot dependre d'ERC o qui sap fins i tot si de Junts per Catalunya, tenint en compte com en sigui d'ajustat el resultat segons les diferents mostres de les cases de sondejos.

Que Junqueras no hauria de ser a la presó és una obvietat, igual que la resta de presos polítics catalans. Els membres del govern a l'exili també haurien de tornar a casa. La política tindrà alguna cosa a dir sobre tot això a la pròxima legislatura espanyola. La complexitat dels pactes polítics ho pot fer inevitable, però per a això s'han de donar diverses premisses, que s'acaben reduint a dos: que els tres partits de les dretes no sumin, però que tampoc no sumin els diputats de PSOE i Ciutadans. Aquesta última equació acabaria sent enormement perillosa per a l'autogovern i una solució al contenciós entre Espanya i Catalunya.

Els partits independentistes han de reforçar aquest front si no volen quedar atrapats en la pressió del vot útil que inevitablement s'acabarà produint a la recta final de la campanya electoral amb un PSOE amb tot al seu favor si no comet grans errors. Qui sap si Junqueras amb el seu suport a impedir un govern d'extrema dreta li ha col·locat a Sánchez una mica més que una pell de plàtan a l'equador de la campanya.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat