El cantant Valtònyc tampoc no serà extradit a Espanya si la justícia belga segueix la posició de l'advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) Michal Bobek, un dels 8 que assisteixen el tribunal. Espanya pateix una nova derrota que no fa sinó deixar al descobert la fragilitat i la parcialitat de les euroordres d'extradició aplicades als independentistes catalans. No només això: també que les condemnes aplicades pels tribunals espanyols encallen tot just creuar el Pirineu. Llarena, Marchena i companyia perden totes les batalles, les importants i les que no ho són tant, com si fos el més normal quan la causa arriba a Europa.

No ha estat un bon dia per a les posicions espanyoles, que també han vist com el Parlament Europeu ha rebutjat debatre la inclusió dels CDR a la llista d'organitzacions terroristes. És normal la posició de l'Eurocambra encara que pel mig hàgim llegit veritables barbaritats de la premsa de Madrid i també d'alguns mitjans d'aquí; o declaracions de polítics indocumentats que han volgut incorporar una nova doctrina sobre una organització terrorista, molt fàcil de rebatre, ja que no han dut a terme cap acció.

Valdrà la pena registrar la font del nou maldecap de les autoritats espanyoles, que no és cap altre que el de l'advocacia general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Per les mans del també advocat general del TJUE Maciej Szpunar ja va passar la qüestió prejudicial plantejada per Oriol Junqueras sobre el seu escó d'eurodiputat, que li va donar la raó al president d'ERC, i que només la sentència ferma del Suprem pot acabar impedint que ho sigui amb tots els seus drets. Un pronunciament que ha obert de bat a bat les portes de l'Europarlament a Carles Puigdemont i Toni Comín. La qual cosa, si es confirma en les properes setmanes pel Tribunal de Luxemburg, marcarà un abans i un després en el conflicte entre Espanya i Catalunya.