D'entre les moltes revelacions que l'excomissari Villarejo ha destapat directament o indirectament de la feina bruta que va realitzar durant dècades, a vegades des de les clavegueres de l'Estat i d'altres des d'entramats de seguretat privats, i en espera de la traca final que s'ha anunciat contra la mateixa família reial, aquesta setmana s'ha conegut que el Banco Bilbao Vizcaya Argentaria sota la presidència de Francisco González va punxar ni més ni menys que unes 15.000 trucades durant una desena d'anys a membres del govern Zapatero, empresaris, periodistes i financers. La notícia ha posat els pèls de punta al Banc Central Europeu pels mètodes mafiosos fets servir i, fins i tot, pel que sembla, a l'actual cúpula del BBVA ―que ha absorbit la marca i el negoci de Catalunya Caixa― que sembla que no descarta demandar González. Una decisió difícilment evitable si vol col·locar un tallafoc mínimament creïble.

Imagino que dependrà, no obstant això, de com es faci de gran la bola, ja que Francisco González és conegut en el sector bancari com el banquer d'Aznar, perquè el va imposar el llavors president l'any 2000 en un cop de mà quan presidia Argentaria, la marca més petita de la fusió que va donar lloc a BBVA. Casualment, la notícia sorgeix unes setmanes després que renunciés a la presidència de l'entitat i es refugiés en una simbòlica presidència d'honor i presidència de la fundació que li permet mantenir alguns dels privilegis dels últims 18 anys.

A cap dels dos càrrecs no ha renunciat fins a la data, cosa que crida poderosament l'atenció. Tampoc no consta que el BCE, més enllà del seu enuig, hagi enviat algun missatge clar i contundent. És probable que sigui qüestió de dies o de noves informacions periodístiques. El ventilador Villarejo arrasa per allà on passa, com va passar en el cas del govern de Pedro Sánchez, que va deixar la ministra de Justícia, Dolores Delgado, a punt de la dimissió quan es van publicar uns àudios en els quals ambdós conversaven sobre la presència de jutges i fiscals amb menors en una cimera judicial oficial a Cartagena de Indias (Colòmbia).

El cas de González és especialment greu per la utilització de diners de l'entitat financera del BBVA en quantitats ingents ―almenys s'apunta a una quantitat superior a cinc milions d'euros―. L'excomissari Villarejo, actualment a la presó, no ha deixat d'amenaçar de publicar coses de la seva inesgotable fonoteca i videoteca si no recuperava la llibertat. Fins ara, no s'ha sortit amb la seva i la seva aposta ha estat cada vegada més alta. Tant és així, que diferents mitjans i televisions han assegurat que té en el seu poder un comprometedor enregistrament que afecta directament la reina Letícia. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, fins i tot va traslladar abans de Nadal a nombrosos directors de mitjans la seva enorme preocupació si s'arribaven a conèixer, pregant-los que no se'n fessin eco.

Mentre arriba o no aquell moment, Villarejo ha acabat amb la reputació de Francisco González.