Les declaracions del president francès, Emmanuel Macron, assegurant que pensa fotre ―va dir en francès emmerder― fins al final els 5 milions de ciutadans del seu país que no s'han vacunat contra la covid-19, han desencadenat, com és lògic, una autèntica tempesta política. Fins a quin punt un governant pot fer servir un llenguatge insultant a l'hora de comunicar als seus conciutadans mesures dràstiques per reduir el moviment dels antivacunes i negacionistes? És lícit dir en veu alta el que molts dels seus col·legues pensen en privat? I, finalment: no estarem davant d'un mesurat càlcul electoral abans de les presidencials franceses, la primera volta de les quals està prevista per al 10 d'abril i la segona quinze dies més tard?

Les declaracions de Macron coincideixen amb un pic de contagis que se situa per sobre dels 332.000 nous encomanats cada dia (a Espanya n'hi va haver aquest dimecres 137.000) i en ple debat a l'Assemblea francesa sobre quina mena de restriccions es podrien aplicar als no vacunats utilitzant per a això el passaport covid, perquè, sense aquest, no puguin accedir a bars, restaurants, teatres i cinemes. Tot plegat, mesures, d'altra banda, vigents a Espanya i també a Catalunya. L'Assemblea francesa ha ajornat uns dies el debat sobre el passaport covid.

Més enllà de l'inapropiat i denunciable llenguatge de Macron, que està del tot fora de lloc en la forma i en el fons, és evident que els governs ensopeguen amb problemes insospitats a mesura que es constata que la propagació de noves variants del coronavirus acaba desbordant els plans traçats. Ho hem vist a Catalunya, on les mesures anticovid han superat les previstes fa molt poques setmanes, mentre que en altres vuit comunitats autònomes les restriccions han estat molt més laxes i, fins i tot, no n'hi ha hagut. A Catalunya, el més polèmic ha estat el toc de queda, que difícilment haurà reduït algun contagi, ja que les places i carrers han estat atapeïts de joves en condicions certament precàries per la climatologia, però sense cap mascareta.

Boris Johnson, en plena rebel·lió del partit tory pels mals auguris de les enquestes, que el situen vuit punts per sota dels laboristes, amb 218.000 encomanats al Regne Unit aquest dimecres, 48 morts i una pressió hospitalària desconeguda des de fa gairebé un any, insisteix en el pla de vacunació, el teletreball i descarta noves mesures. Els Estats Units també estan apel·lant a la vacunació massiva, encara que amb resultats molt variables segons els estats siguin demòcrates o republicans.

El liberal Macron s'ha ficat ell sol en un problema, llevat que hagi calculat que és l'empenta que li falta per a les presidencials franceses. Coneixent el nivell de professionalització de l'Elisi i el valor tan important que es concedeix a les enquestes, és fàcil pensar que Macron hagi volgut, a costa d'empitjorar la seva imatge en el conjunt de la població, fer pinya amb el seu electorat més fidel. Però aquestes coses de voler fotre els ciutadans i declarar-ho obertament, encara que siguin els no vacunats, són sempre una arma de doble tall.