França és un dels països europeus on el moviment antivacunes s'ha fet un lloc més important en la societat. El govern francès ha provat tota mena d'incentius que han acabat fracassant. Davant de la gran onada d'escèptics de les vacunes i el perill que suposen per a la resta de la població, l'executiu del president Emmanuel Macron ha optat per mesures més restrictives. 

La bel·ligerància del president de la república contra els antivacunes ha anat escalant en forma, però sobretot en to. Macron n'està fart i així ho va expressar en una entrevista a Le Parisien, on va deixar anar unes declaracions que han sacsejat França. "Queda una petita minoria refractària. Com es redueix? Es redueix, perdó per dir-ho així, fotent-los encara més. Jo no soc aquí per emprenyar els francesos. Tiro pestes tot el dia contra l'Administració quan els bloqueja. Doncs bé, als no vacunats tinc moltes ganes de fotre'ls. I ho seguirem fent fins al final", va declarar.

Tota l'entrevista tenia un to distès i informal, però aquest fragment ha desfermat la ràbia dels seus adversaris polítics, que el consideren indigne per al seu càrrec. Les seves declaracions han estat el detonant perfecte per fer esclatar el debat que s'estava tenint a l'Assemblea Nacional (AN), on es discutia el projecte de llei del govern de Macron que busca substituir el passaport sanitari per un passaport de vacunació que limiti la vida social dels no vacunats.

El text hauria de ser aprovat sense problema pels diputats macronistes, majoria a la cambra, conservadors i altres grups de l'esquerra, però la tensió dels últims dies i les declaracions del president han fet que acabés per suspendre's. 

Macron no està sol

Si bé l'oposició francesa ha trobat en aquestes declaracions una arma llancívola perfecta pocs mesos abans de les eleccions, també ha fet que molta gent farta dels antivacunes es posicionés al costat del president. Segons Efe, la majoria dels representants de l'Assemblea Nacional estan a favor de Macron. Christophe Castaner, president del grup a l'AN, que va assegurar que els francesos necessiten "aquesta claredat". "Utilitza una paraula que molts francesos pensen", va dir.

També es va voler mostrar comprensiu el seu ex primer ministre, Édouard Philippe, una de les cares més populars de la política del país tant al centre com a la dreta. "El president s'explica a vegades de manera familiar. Crec que tothom ha comprès el que volia dir. Ja dirà ell si se'n penedeix", va dir Philippe, que dona suport sense embuts a la vacunació obligatòria.