Quan el Parlament de Catalunya va reprovar el rei Felip VI i es va convertir en la primera cambra legislativa a emetre aquest rebuig d'un monarca, ja vam advertir de la transcendència del pas donat i de la importància d'una notícia d'aquestes característiques. El discurs reial del 3 d'octubre va produir una ruptura emocional irreversible que només pot augmentar si continua cometent errors. Avui, el 80% de la ciutadania catalana suspèn el Rei, un percentatge realment excepcionalment alt i que difícilment es produeix amb aquesta contundència en cap altre lloc. També apuntem l'error que suposaria per part del govern espanyol engrandir aquest debat amb gestos grandiloqüents que en cap cas no millorarien la imatge de la monarquia a Catalunya.

Doncs bé. El govern espanyol ha fet al contrari del que era una actitud intel·ligent i ha decidit presentar recurs al Tribunal Constitucional contra la resolució aprovada en el Parlament. Això malgrat que un organisme tan submís als governs de torn ―i desprestigiat― com el Consell d'Estat havia deixat escrit al seu informe que no hi havia base per recórrer pel fet que es tractava d'una declaració política. Però és clar, Pedro Sánchez ha tingut por, amb les eleccions andaluses a tocar, de ser acusat de poc espanyol i de deixar Felip VI a la intempèrie de les crítiques.

En les properes setmanes el govern espanyol constatarà l'error enorme comès, més enllà del que digui el TC, ja que ha obert un esvoranc immens; gairebé una invitació perquè els ajuntaments catalans aprovin mocions contra el rei d'Espanya i a favor de l'abolició de la monarquia. Aquest mateix divendres ja ho ha fet l'ajuntament de Barcelona. Dels 41 edils que té el consistori, 29 han votat a favor de la moció i només 12 han donat suport al Rei. En percentatge, menys del 30% dels edils de Barcelona fan costat al monarca. Un problema seriós per a Espanya en un moment en què la monarquia ja té dificultats importants al País Basc, les Balears, i Navarra.

La bel·ligerància de Felip VI contra l'independentisme és una llosa massa pesada. Encara que des de Madrid es faci tot el possible per disminuir-la o per ignorar-la. Sense reconèixer els errors que estan en l'origen de la situació actual, el descrèdit que arrossega cada vegada anirà a més.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat