Primer error, gairebé de principiant: no s'ha de menysprear la capacitat que s'enfilin als primers llocs de l'agenda informativa de les Espanyes temes que funcionaran, malgrat l'escassa transcendència informativa, ja que disposaran de grans altaveus en la mesura que incorporin una crítica exagerada en alguns dels ítems següents: independentisme, llengua catalana, el clan Pujol, Barça, TV3, immersió lingüística, ANC, Òmnium i així podríem enumerar uns quants exemples més.

Fet l'anterior aclariment, reconec que quan vaig llegir que l'ANC de Vic havia fet una crida als assistents a la cavalcada de Reis d'aquest dijous perquè portessin fanalets amb l'estelada ni per un moment vaig pensar en la repercussió mediàtica que tindria el fet. ¿A qui pot sorprendre que a Vic, on Junts pel Sí i la CUP van aconseguir més del 75% dels vots en les últimes eleccions, o en el conjunt de la comarca d'Osona, on van obtenir gairebé el 78%, l'ANC faci un suggeriment d'aquest tipus? ¿Que potser les hemeroteques no són plenes d'iniciatives de partits polítics o de governs en aquesta mateixa direcció? També de molt pitjors, bastant més: nens cantant el Cara al Sol, o amb armament militar. Una mica menys de cinisme, si us plau.

Però esclar, com tota notícia exagerada -i una exageració acaba sent una deformació informativa de la realitat i, en conseqüència, una notícia falsa- de seguida es van constatar les veritables raons: uns, convertits en caps de programació de TV3, demanaven que el canal català de televisió no retransmetés la cavalcada des de Vic per allò de la manipulació infantil; d'altres, culpaven directament el president Puigdemont d'utilitzar els Reis d'Orient per adoctrinar en el sobiranisme. Deu ser irrellevant que Puigdemont sigui el president de la Generalitat i no el de l'ANC.

Reconeguem-ho: aquesta sí que ha estat una reeixida Operació Catalunya. Tothom parlant de Vic, els fanalets i les estelades mentre el govern espanyol aconseguia en diaris de paper, ràdios i televisions que s'amplifiqués la qüestió i gairebé desaparegués de l'agenda la terrible acusació al Ministeri de Defensa per l'accident del Iak-42, tretze anys després. El govern de Madrid cessarà Trillo precipitadament en les properes setmanes de la seva destinació d'or com a ambaixador a Londres i el president Rajoy insistirà que allò va passar fa molts anys. I, esclar, això de Vic és d'ara mateix.