L'equip del ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, està ple de perles. Una d'elles és Irene Lozano, escriptora, periodista i exdiputada al Congrés d'UPyD, la formació que va liderar Rosa Díez. Doncs bé, Lozano és ara secretària d'Estat de l'organisme anomenat España Global, que ha substituït el fiasco que va ser Marca España, el projecte estrella de Mariano Rajoy i que va presidir l'empresari Carlos Espinosa de los Monteros. Sota el paraigua d'España Global queda la gestió de la marca i imatge espanyola a l'estranger, molt tocada arran de la crisi amb Catalunya, la violència policial de l'1 d'octubre, l'insòlit empresonament dels líders socials Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, la suspensió del Govern català i la posterior fagocitació cap a l'exili o la presó dels seus membres.

Espanya no s'ha recuperat de tot això i sens dubte ha perdut la batalla de l'explicació a l'estranger. Primer amb Margallo al capdavant d'Exteriors, després amb Dastis i ara amb Borrell. També és cert que Borrell és qui posa més passió en aquesta derrota, segurament perquè encara que és tan independentista com tots els exministres o els seus companys de gabinet, és el menys diplomàtic i un tergiversador de pes i amb molts anys al darrere de la veritat. Que no va arribar a dir que la violència policial de l'1-O era una gran fake news!

Lozano ens ha explicat aquest diumenge que el govern espanyol pensa realitzar una campanya contra els independentistes a l'estranger acusant-los de desinformació coincidint amb la celebració del judici de l'1 d'octubre en el Tribunal Suprem i que per a això España Global tindrà una dotació pressupostària. "Per defensar-nos hi ha d'haver diners i n'hi haurà per part del govern". El cert és que ni les pressions de Margallo als socis europeus, ni les mentides de Dastis en la premsa internacional no han aconseguit tombar la mirada d'una part molt significativa de l'opinió pública mundial. Borrell i Lozano tampoc no ho aconseguiran amb diners i l'estat espanyol ha de portar a sobre que el judici també és a la qualitat de la democràcia espanyola.

Per cert, aquests diners no deuen ser una partida dels pressupostos que amb tant afany prova d'aprovar el PSOE amb els independentistes? Borrell és ben capaç d'això.