El diari The Courier, que s'edita a Dundee, la quarta ciutat d'Escòcia, acaba d'avançar que la ministra principal, Nicola Sturgeon, demanarà d'aquí a molt poques setmanes a Londres un segon referèndum d'independència després de l'acordat al seu dia per Alex Salmond i David Cameron perquè se celebrés el 2014 i que van perdre els partidaris de la separació del Regne Unit. El moviment de Sturgeon que, en part, té el seu origen a la victòria del Brèxit i el procés de sortida del Regne Unit de la Unió Europea, encara que el Partit Nacional Escocès (SNP) en privat sempre ha alimentat les aspiracions d'una nova consulta en vista dels incompliments polítics de Londres, arribaria en un moment crucial per a les aspiracions de Catalunya i el desig del Govern de celebrar el referèndum abans que finalitzi el proper mes de setembre.

Tan rellevant com la voluntat del govern escocès ha estat la resposta de l'executiu britànic. Un portaveu de Downing Street ha assenyalat que no hi hauria d'haver un segon referèndum ja que el primer va ser clar, decisiu i legal, però no ha anat més enllà. La política britànica té respostes educades davant de situacions incòmodes i aquesta és una d'elles per al govern conservador de Theresa May, que ha d'activar tot el procés del Brèxit enmig d'una debilitat política evident i amb importants sectors econòmics de Londres seriosament preocupats per l'evolució de l'economia.

Caldrà estar molt atents als moviments de Sturgeon, que en molt poc temps al capdavant del govern d'Edimburg ja ha estat qualificada per la BBC com la dona més perillosa de la política britànica i per altres mitjans com la política que vol acabar amb el Regne Unit. El tauler de Brussel·les està expectant -vol Escòcia a la UE- però el de Madrid també -no vol una Escòcia independent a la UE- i, de fet, el govern de Mariano Rajoy ja ha fet saber a les institucions comunitàries que el seu vot seria contrari "avui i sempre". Però "sempre" en política no existeix. I dos referèndums d'independència en l'horitzó europeu dels pròxims temps tenen més força que un. Això, segur.