Glasgow, la ciutat més poblada d'Escòcia i la capital econòmica per excel·lència del país, va treure aquest dissabte al carrer a desenes de milers de partidaris d'un segon referèndum d'independència com ha proposat la ministra principal Nicola Sturgeon. Des que Sturgeon el va proposar el passat 24 d'abril la primera ministra britànica, Theresa May, s'ha refugiat en la votació del primer referèndum el 2014, que els independentistes van perdre, i encara que està en contra d'una segona consulta, com ha fet saber a Aberdeen, on se celebra aquests dies el congrés dels conservadors, les espases estan amunt per, almenys, tres motius: l'impuls escocès, els problemes interns del Brexit i el plàcet de l'anterior govern britànic presidit per David Cameron.

Les desenes de milers de persones que han sortit a Glasgow, on, per cert, en el referèndum de 2014 va guanyar el sí per un 53% dels vots, a diferència d'Edimburg, la capital política on va guanyar el no, són tot un aval per a Sturgeon i un greu problema per a May. El govern escocès vol celebrar el referèndum a començaments de l'any vinent i dins d'aquesta legislatura que acaba a finals de 2021.

Encara que el Govern espanyol sempre prova de diferenciar la legislació de britànica de la Constitució espanyola, no hi ha cap dubte que la proposta de Sturgeon i el que acabi fent May o un nou govern és un gra d'enormes dimensions al cor de la seva política. Ja ho està sent les actituds diferenciades dels dos governs: no s'escolten Londres paraules pujades de to, ni insults com a Madrid, ni tampoc asseveracions impròpies com colpistes o sediciosos. Tampoc la monarquia i la reina Isabel II no han fet cap pronunciament ni per conductes oficials, ni tampoc oficiosos. Una posició intel·ligent per acabar sent, en qualsevol circumstància, la sobirana dels escocesos.

Contrasta aquesta actitud de fair play en una qüestió tan transcendental amb què es viu aquests dies, per exemple, la candidatura independentista al Parlament Europeu de Puigdemont, Comín i Ponsatí. Amb una Junta Electoral Central clarament inquisitorial que ha vulnerat la legislació cometent un autèntic abús jurídic, la Fiscalia li ha esmenat la plana i el cas ara està en mans del Suprem, que s'ha de pronunciar aquest diumenge. És preocupant que la idea de 'salvar Espanya' en mans del deep state només serveixi per atropellar drets individuals i col·lectius.