Una de les coses que caldrà cuidar amb més tacte quan es constitueixi el nou Govern ha de ser l'escola catalana i els seus docents. Un col·lectiu de magnífics professionals que es cuiden de l'educació dels nostres fills i que han estat sotmesos a un autèntic test d'estrès per part del govern espanyol en els últims mesos. Primer va ser pel referèndum de l'1 d'octubre a les escoles i després pels intents de desestabilització dels docents amb acusacions falses d'adoctrinament que han desembocat fins i tot en situacions tan increïbles com el pas d'alguns d'ells pels jutjats.

Desconstruir l'escola catalana i llançar un torpede a la línia de flotació a la llengua catalana són a l'origen del naixement de Ciutadans el 2005 i d'aquells tres diputats que va aconseguir en les autonòmiques del 2006 i que no han deixat de créixer des d'aquell any. En aquest aspecte cal reconèixer que el partit d'Albert Rivera s'ha apoderat amb força d'una idea que no es corresponia amb la realitat, però que l'ha fet creïble fora i dins de Catalunya: la marginació del castellà a Catalunya. Ironies del destí: Catalunya deu ser l'únic racó del planeta on la llengua que parlen tots els seus ciutadans sense excepció hi ha qui reivindica que està marginada. Però, en fi, seria molt llarg explicar com abans que les fakes news es diguessin així ja s'havia instal·lat un fals mantra. I el que és pitjor, Cs va atreure ràpidament el PP a aquest discurs i, més tard, també el PSC, que es va desplaçar de la seva història i del llegat de Marta Mata, la pedagoga de referència dels socialistes catalans i cofundadora de Rosa Sensat el 1965.

L'aplicació del 155 durant aquests mesos ha intentat fer la resta i de passada desestabilitzar l'escola catalana. Quan es parla de la necessitat de tenir amb urgència o no Govern a Catalunya, de vegades, un s'acaba perdent en grans disquisicions i oblidant que l'important acaba sent pensar en la gent. Ara que la majoria parlamentària aconseguida el 21 de desembre passat és la mateixa que la que Rajoy va provar de destruir amb la suspensió del Govern i la liquidació de l'autonomia catalana, és necessari que les forces polítiques independentistes blindin la feina dels mestres. Segur que els comuns seran al mateix costat de la història en aquesta qüestió, que no és menor i és central en la identitat de Catalunya.

Aquests dies estem veient citacions judicials dels mestres arran de les denúncies d'alguns pares per haver explicat a les aules la violència policial de l'1 d'octubre. Poden fins i tot ser acusats de delictes d'odi, quan el que van fer no va ser res més que abordar una situació que va ser real i que no podia quedar fora de les aules. Sense Govern estan més desprotegits que mai.

Sempre s'ha dit que la llengua és el nervi d'un país. En el cas de Catalunya, que no té un Estat que defensi el català, encara més.