Han explicat portaveus del Partit Nacionalista Basc que divendres al vespre van contactar amb ells des del Palau de la Moncloa en nom de Pedro Sánchez per demanar-los el seu suport a l'executiu espanyol en contra del confinament total de la població pel coronavirus. Els interlocutors dels nacionalistes bascos van ser taxatius assegurant-los que "aquesta mesura no s'aplicaria". Com és públicament sabut, dissabte a la nit, Pedro Sánchez anunciava un confinament total de la població i amainava veles en una mesura que si s'hagués aplicat abans, potser hauria esmorteït la tragèdia actual. Però això són figues d'un altre paner.

El rellevant no és que el president del govern espanyol li hagi aixecat la camisa al PNB -ni que aquests, enutjats, l'hagin amenaçat de vetar-li els pressupostos, per als quals encara falta molt- ja que la llista de damnificats és, en aquest aspecte, inabastable. Sinó que evidencia una clara improvisació en una matèria tan important com és el millor enfocament per reduir el contagi del coronavirus. I no perquè els científics discrepin, com se'ns vol fer creure en l'apagada informativa actual, sinó perquè s'està fent política. Hi haurà qui pensi que allò de l'apagada informativa és una exageració però no per tenir més notícies i més portaveus fent rodes de premsa sabem més coses. Una cosa és la comunicació i una altra la informació.

Jo he estat una de les milers de persones que m'he passat tot el diumenge pendent de la publicació al Butlletí Oficial de l'Estat del reial decret que ha d'especificar el llistat de serveis i mesures essencials en què es podrà treballar a partir d'aquest dilluns a les zero hores una vegada s'ha aprovat el confinament total. Anunciat pel president del govern espanyol dissabte a la tarda i aprovat pel Consell de Ministres aquest diumenge al matí, el raonable era la publicació immediata perquè els milions de treballadors i les seves empreses, grans, petites i mitjanes, així com els autònoms de tota mena, sabessin a què atenir-se.

La frivolitat absoluta amb què està portant tot s'evidencia en el fet que res no s'hagi publicat a les 22 hores d'aquest diumenge i que el caos d'aquest dilluns sigui important. No m'estranya que els països del nord d'Europa s'estirin els cabells cada vegada que senten Pedro Sánchez reclamant una cooperació més gran en la crisi econòmica que s'acosta. Però si no saben ni publicar un decret al BOE!

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat