En ple debat sobre màsters no realitzats o obtinguts de manera irregular, concentrats ara per ara a la Universitat Rey Juan Carlos de Madrid, i que només fa que ensorrar carreres polítiques, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha posat a sobre de la taula un intent de suborn ―se'n pot dir d'una altra manera?― d'una multinacional per acabar "de manera fàcil" dues assignatures que li falten de la carrera de Filosofia a la Universitat de Barcelona. La gravetat de les declaracions efectuades al matí a TV3 no va fer sinó créixer amb el pas de les hores, amb intervencions públiques que anaven des de la perplexitat a l'enuig i irritació entre adversaris polítics, professors universitaris, llicenciats amb alguna titulació de la UB i alumnes de l'esmentada universitat, entre altres intervinents. L'ona expansiva de les declaracions de Colau va forçar fins i tot que, entrada la nit, fos la mateixa universitat qui anunciés que li "demanaria explicacions [a l'alcaldessa] per les seves insinuacions, ja que no es pot permetre cap ombra de dubte sobre les nostres titulacions".

És d'una imprudència enorme que després d'haver vist com el prestigi de la Universitat Rey Juan Carlos queia en barrina, amb l'aparent i presumpta martingala d'alguns dels seus responsables en aquell temps, i que casualment serien després promocionats a llocs tan honorables com un seient al Tribunal Constitucional, sigui l'alcaldessa de Barcelona qui acabi sembrant dubtes sobre la universitat que té el nom de la ciutat. És irresponsable fer-ho i encara ho és més deixar que la pilota es faci gran i més gran sense un desmentiment o una explicació del que va fer quan, segons ella, la va abordar la directiva de la multinacional.

Va procedir Colau a denunciar-la a l'instant per un descarat intent d'una oferta de falsificació de notes i ho ha mantingut en secret fins ara? No li va donar tanta importància a l'oferta de la directiva de la multinacional? Va exagerar una mica en la seva explicació a TV3? El silenci permet mantenir obertes totes les hipòtesis encara que, lamentablement, cap d'elles no és bona per a la comunitat educativa de la Universitat de Barcelona, situada entre les 100 millors del món i entre les 25 d'Europa segons el rànquing fet públic el mes de maig passat pel Center for World University Rankings (CWUR). En concret, la UB és a la posició 87 del món i a la 24 a escala europea.

La millor contribució que pot fer Colau a la situació que ha generat és punxar el globus com més aviat millor. S'ho mereix la universitat, el claustre de professors i els alumnes que no han fet res per quedar al mig del fangar.