Fa diversos dies que l'aeroport del Prat està sumit en el caos més absolut, fruit de les noves mesures en matèria de seguretat en el control de passaports, a causa de les amenaces terroristes. Aquestes mesures, com és obvi, s'estan aplicant en altres aeroports, però el desgavell que s'està vivint al Prat des de divendres no és equiparable al de cap altre. El problema era previsible i així ho havien anat anunciant les companyies que operen a l'aeroport de Barcelona. Almenys des de principis de la setmana passada, havien demanat un reforç del personal de la Policia Nacional en el control de passaports. Aena també era conscient del caos que es viuria. I, consegüentment, també el Ministeri de Foment i la Delegació del Govern a Catalunya.

Les dades fins a última hora de diumenge són molt preocupants: nombrosos vols han sortit amb retard, ja que els seus ocupants estaven engabiats en cues desordenades de centenars de persones que havien de passar a través de dos únics policies assignats per al control de passaports de ciutadans de l'espai Schengen -això quan un d'ells no era absent. Molts passatgers han explicat a les xarxes socials la seva experiència d'entre dues i tres hores per passar el control de passaports i el nombre de persones que han perdut enllaços amb altres vols o simplement havien d'agafar un avió no ha estat facilitat, encara que els experts els compten, almenys, per centenars. I davant de l'absència d'explicacions per part del Govern espanyol o del seu delegat, Enric Millo, hem assistit a un creuament de retrets entre Aena i la Policia Nacional, en què els primers en feien responsables els segons.

No val la pena ni imaginar-se, per un moment, que estaria passant si la responsabilitat fos de la Generalitat. Convé recordar, encara que les situacions mai no són comparables, que l'absència de la consellera d'Interior Maria Eugènia Cuenca, el 1994, quan es va produir un greu incendi a Monasp amb víctimes mortals, li va costar el càrrec. Era fora de Barcelona jugant a golf. En aquesta ocasió, per sort no hi ha hagut víctimes mortals, encara que els afectats no han rebut cap explicació... i han passat tres dies. Sorprèn i molt, perquè les últimes 72 hores Enric Millo ha parlat sobre el referèndum, la independència, l'ANC, la suspensió de l'autonomia i, fins i tot, de com abordar "les necessitats reals dels ciutadans, començant per les infraestructures".

Com podrà explicar a les desenes de milers de persones que han patit els greus problemes de l'aeroport del Prat que estava solucionant "els problemes reals de la gent" que són competència seva, quan la seva imatge apareixia entre les autoritats que gaudien de la final de l'Open Banc Sabadell-Trofeu Comte de Godó de tennis entre Rafael Nadal i Dominic Thiem?