Només pot ser fruit de les intenses calors de l'estiu d'enguany, en alguns llocs les temperatures més altes registrades fins ara, la següent frase del president del govern espanyol al palau de Marivent: "Felip VI sempre ha bastit ponts amb Catalunya". Va ser després d'un distès dinar de les dues parelles i del posat corresponent que omplirà les portades dels diaris i els informatius de televisió i, segons l'informe meteorològic, amb una sensació tèrmica de 47 graus.

Encara que, ben pensat, potser no és només la calor, ja que Pedro Sánchez, la setmana passada en acabar el seu últim Consell de Ministres, va deixar una altra frase per analitzar: el regnat de Joan Carles va ser exemplar. És fàcil pensar que l'ús de la paraula ha deteriorat el seu significat, perquè si mirem el diccionari, el sentit és un altre. Les revelacions de la princesa Corinna no permeten parlar certament d'un regnat exemplar, cosa que, d'altra banda, la seva precipitada renúncia al tron ja permetia intuir. Això mateix deu pensar el seu fill, que l'ha retingut lluny de Palma per no coincidir en ple escàndol sobre l'honorabilitat de la monarquia espanyola.

Més cridaner, tanmateix, és que digui que el Rei sempre ha bastit ponts amb Catalunya, ja que més aviat el que ha fet ha estat tallar-los. Els dos últims presidents del Parlament ―Carme Forcadell i Roger Torrent― no han estat rebuts a la Zarzuela per a la corresponent comunicació de l'elecció del president de la Generalitat. Això seria bastir ponts per evitar la desconnexió política i social que s'ha produït a Catalunya amb la monarquia espanyola.

I el seu discurs del 3 d'octubre, després de la violència policial de l'1-O, exactament quins ponts va bastir? Seran, en tot cas, ponts per anar-se'n d'Espanya. Però molt em temo que no eren aquests ponts als quals es referia Sánchez.