El Tribunal Constitucional va complir aquest dilluns el tràmit de suspendre a petició del govern de Mariano Rajoy la reforma del Reglament del Parlament de Catalunya. Encara que el TC actua, en aquest cas, d'acord a allò que assenyala la legislació vigent, que estableix, amb caràcter general, que qualsevol petició de suspensió d'una norma autonòmica per part del govern espanyol és automàtica fins que hi hagi un pronunciament definitiu del Constitucional, val la pena aturar-se uns instants en l'arbitrarietat de la decisió.

Se suspèn un reglament que està en vigor al Congrés dels Diputats i en catorze parlaments autonòmics. I així es dona la paradoxa que l'anomenat procediment express per a la tramitació legislativa es permet en unes cambres legislatives i es prohibeix en d'altres. De fet, el reglament per si mateix és poc important i, per això, mai abans no ha estat recorregut. El govern espanyol el que fa és bloquejar-lo, com està fent amb totes les lleis, per impedir que sigui utilitzat per al referèndum de l'1 d'octubre.

Queda clar en l'exposició dels motius de suspensió per part del TC i en l'advertiment que efectua: "S'adverteix del deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada. En particular, que s'abstinguin d'iniciar, qualificar, introduir en l'ordre del dia de qualsevol òrgan del Parlament de Catalunya i en general de dictar cap acord que impliqui la tramitació d'una proposició de llei pel procediment de lectura única". O sigui, la Presidència, la Mesa i els diputats del Parlament queden advertits.

Unes hores abans, Junts pel Sí i la CUP entraven en el registre del Parlament la Llei del referéndum que ha de permetre la consulta de l'1 d'octubre i que ha de ser tramitada per la Mesa a partir de la segona quinzena d'agost. El TC tanca tots els camins i el Govern, JxSí i la CUP segueixen el camí traçat. Així, es tanca el mes de juliol. I falten 61 dies per a l'1-O.