Només des de l'anticatalanisme més primari es pot entendre la reacció infantil i furibunda de l'alcalde socialista de Càceres, Luis Salaya, qui, davant de l'anunci que es muntarà una planta de bateries a prop de la factoria que Seat té a Martorell i on es projecta fabricar un competitiu cotxe elèctric, ha advertit que Catalunya no es nodrirà de liti extremeny. Gairebé a la mateixa hora, el president de l'Aragó, Javier Lambán, també del PSOE, reclamava que es desfés l'acord entre Seat i Iberdrola per construir la primera planta de bateries elèctriques de l'Estat a Catalunya ja que mentre el seu govern s'havia desplaçat a la Xina per contactar amb diferents fabricants asiàtics, el Govern no havia fet res.

Desconec si al govern extremeny i a la ciutat de Càceres els interessa o, no en el fons, potenciar una mina de liti al seu territori i, en tot cas, em sembla el més normal del món que decideixin sobre això les seves autoritats autonòmiques i locals. Grups polítics, entitats ecologistes i associacions diverses fa temps que es van oposar a l'explotació de la mina de San José Valdeflórez, a Càceres, que podria ser la segona d'Europa ja que s'estima que conté al voltant d'1,6 milions de tones de carbonat de liti equivalent. Però aquest, en el fons, no és el problema. El llenguatge agressiu i inacceptable sorgeix quan es coneix que la primera planta de bateries elèctriques d'Espanya s'instal·laria a prop de Martorell. Llavors, a la preocupació -lògica- pel medi ambient, afegeix l'alcalde de Càceres que Catalunya no es nodrirà del liti extremeny. Catalunya.

Si s'instal·lés a l'Aragó, per exemple, la irada reacció extremenya seria realment la mateixa? Li donaria l'esquena a un projecte que té el suport de la UE i podria arribar a proveir 10 milions de vehicles elèctrics? També de al voltant de mil llocs treball directes i indirectes a l'any, gairebé 300 milions d'inversió en la fase inicial i una durada de 30 anys entre explotació i processat? Hi ha un punt de sobreactuació de molts polítics espanyols quan pel mig hi ha Catalunya. Ja va succeir el 2005 quan l'OPA de Gas Natural (catalana) sobre Endesa (madrilenya). A la llavors presidenta de la comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, se li va atribuir el comentari que "abans alemanya que catalana". Ella ho ha negat sempre però mai no s'ha aclarit del tot.

I el que succeeix és que el cafè per a tothom que tant agrada als espanyols no sempre és possible. Seat resulta que té una de les seves fàbriques més importants a Catalunya i, al final, una cosa porta l'altra. Serà que a l'empresa automobilística alemanya també li ha interessat, oi? De totes maneres, la maquinària s'ha posat en marxa i ja veurem quant a prop de Martorell s'instal·larà la fàbrica, com s'ha anunciat. Coses més estranyes hem vist i la polèmica que s'ha obert amb barons del PSOE a l'escenari no és un senyal gens bo.