Que un alcalde tingui el coratge, com ha fet el de Blanes, de sortir a dir el que pensa i el que considera just, malgrat les directrius del partit, té el seu mèrit. No és tan fàcil. Si no, que ho preguntin a l'alcalde de Lleida, el també socialista Àngel Ros, que va girar el seu discurs com un mitjó quan va començar a tenir problemes. Que a més, una persona com Miguel Lupiáñez, un polític de comarques i alcalde d'una ciutat mitjana, quedi de cop exposat a un atac descarnat per terra, mar i aire com el que ha hagut de suportar durant els últims dies per part de la caverna -i la no tan caverna- i aguanti el tipus, ja és per a nota.

Els problemes per a Lupiáñez van començar quan va decidir deixar clar, tot i garantir que l'1-O farà complir la llei, que és partidari que es pugui votar en el referèndum anunciat pel president Puigdemont. I no només això: en declaracions a El Nacional va anunciar que aniria a votar encara que això li costi el carnet de militant del PSC. Les seves paraules van tenir un enorme eco en mitjans de tot l'Estat i va ser llavors quan va començar la cacera. No va fer falta esperar gaire. L'alcalde va cometre posteriorment una relliscada a Onda Cero, va fer unes declaracions afirmant: "A Catalunya es viu d'una altra manera, passa com amb Dinamarca davant el Magrib". El titular es va repetir per tots els mitjans de comunicació possibles, va ser replicat per portaveus del PP i del PSOE i va brindar l'excusa per desprestigiar-lo i atacar-lo d'una manera atroç. Amb exagerat acarnissament.

Lupiáñez no se sap moure entre els camps de mines de la política estatal. En lloc de l'armilla antibales i el carro blindat, passejava amb el lliri a la mà. Segurament ha après moltes coses aquests últims dies. Però el que no ha après és a seguir el discurs oficial. Aquest dijous, l'alcalde ha demanat perdó a tots els que s'hagin pogut sentir ofesos per una frase que considera desafortunada. I una vegada dit això ha seguit amb l'ordre del dia del ple municipal de la seva ciutat. Sense corregir el que realment els cou als seus crítics i que no és cap altra cosa que hagi dit que pensa anar a votar l'1-O.