Al fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, se li haurà de reconèixer que és un individu que no s'acovardeix. Contra les cordes com està, per la filtració que va ordenar de la causa per delicte fiscal de la parella d'Isabel Díaz Ayuso, i amb la imputació rondant-lo no gaire lluny, la qual cosa l'obligaria a dimitir, ha decidit fer un pas endavant. La manera com ha abordat la reprimenda als fiscals del Tribunal Suprem per la seva posició sobre l'amnistia no només marca una ruptura sense retorn, sinó una desautorització important dels quatre fiscals pota negra que van ser els encarregats del judici del procés: Fidel Cadena, Javier Zaragoza, Consuelo Madrigal i Jaime Moreno.

Al llarg de 133 pàgines, el fiscal general de l'Estat defensa amb contundència que els fiscals han de demanar l'amnistia per a tots els condemnats i encausats per la malversació de l'1-O, autèntic cavall de batalla dels contraris a l'amnistia. Amb aquest mateix argument, sosté que si la malversació és amnistiable, s'ha d'aixecar la mesura cautelar de l'ordre de detenció del president Carles Puigdemont i dels consellers Toni Comín i Lluís Puig, juntament amb la secretària general d'Esquerra Republicana, Marta Rovira. Encara que hi ha convocada per a la setmana que ve una Junta de Fiscals extraordinària en la qual ja veurem si les seves tesis surten guanyadores o perdedores, aquesta circumstància té un valor relatiu, ja que Álvaro García Ortiz té l'última paraula, perquè la Fiscalia és un organisme jeràrquic.

La desqualificació als fiscals del Suprem té dos grans fils conductors: la seva posició jurídica és una tergiversació del que va passar al referèndum de l'1-O i s'allunya de posicions ja tancades pels tribunals i, en segon lloc, els fiscals no han de fer política i sobren totes les consideracions de Cadena, Zaragoza, Madrigal i Moreno sobre si el PSOE ha canviat d'opinió, entrar en discussions sobre el que fa el legislador o les seves valoracions sobre la puresa del sistema. En resum, els ve a dir que qui és sabater, que faci sabates, que no és cap altra cosa que se cenyeixin a aplicar les lleis i vetllar per la justícia dels seus actes.

El fiscal general de l'Estat els ve a dir que 'qui és sabater, que faci sabates', que se cenyeixin a aplicar les lleis i vetllar per la justícia dels seus actes

Encara que la posició del fiscal no condiciona, ni de bon tros, el resultat final del Tribunal Suprem sobre què acabarà fent amb les ordres de detenció en territori espanyol que té dictades el magistrat Pablo Llarena sobre Puigdemont, Comín i Puig, ja no existeix aquella posició única de fa unes setmanes que l'amnistia no modificaria la situació. Amb aquesta nova posició de la Fiscalia, només quedaria Vox demanant al Suprem que les mantingui, una cosa que no necessàriament seria del grat del PP. Algunes fonts són optimistes i, amb totes les cauteles d'aquestes situacions on poc se sap del que es mou a l'interior del convent de les Saleses Reials, creuen que la setmana que ve o a tot estirar la setmana de Sant Joan, poden arribar des del Suprem notícies diguem-ne positives.